Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 08:27

Προβλήματα έφερε η λήξη της αντιπυρικής περιόδου - 6 πυρκαγιές χθες στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Προβλήματα έφερε η λήξη της αντιπυρικής περιόδου - 6 πυρκαγιές χθες στη Μεσσηνία

 

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους αγρότες οι οποίοι βάζουν ανεξέλεγκτα φωτιές για να κάψουν χορτάρια και άλλα γεωργικά υπολείμματα - με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να ξεφεύγουν και να χρειάζεται η επέμβαση της Πυροσβεστικής γιατί εξαπλώνονται επικίνδυνα.

Χθες, μια μέρα μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 6 διαφορετικές πυρκαγιές στη Μεσσηνία εξαιτίας της απροσεξίας ανθρώπων που έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδιά. Μάλιστα, στα Ρίγκλια της Δυτικής Μάνης και στον οικισμό Αγία Σωτήρα της κοινότητας Πανιπερίου του Δήμου Μεσσήνης συνελήφθησαν δύο κάτοικοι - οι οποίοι προκάλεσαν φωτιά από αμέλεια και με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές κι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο.

Εν τω μεταξύ χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής και εθελοντών περιορίστηκαν πριν πάρουν διαστάσεις άλλες 4 φωτιές στη Μερόπη Οιχαλίας, τα Γιαννιτσάνικα, την περιοχή της Μπιρμπίτας και την Καλαμάτα.

 

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

Στον οικισμό Αγία Σωτήρα του Δήμου Μεσσήνης η αβλεψία κατοίκου να βάλει φωτιά μεσημεριανές ώρες για να κάψει κλαδιά και να καθαρίσει το χωράφι πριν το λιομάζωμα είχε ως αποτέλεσμα να καούν 6 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, και συγκεκριμένα 4 στρέμματα ελιές και 2 δασική. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κώστας Μαλλιώτης μιλώντας στην “Ε” τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι δημότες στην πρόληψη των πυρκαγιών καλώντας τους να είναι εξαιρετικά προσεχτικοί και να συμμορφώνονται με την νομοθεσία, γιατί υπάρχει ξηρασία στον τόπο εξαιτίας της ανομβρίας. “Η φωτιά εύκολα μπορεί να απλωθεί αν δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος - ο οποίος σήμερα προτίθεται να στείλει ενημερωτικές επιστολές στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του δήμου, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν. Όσο για τη φωτιά στην Αγία Σωτήρα, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μεσσήνης συνέβαλε στην κατάσβεση με δύο οχήματα που βοήθησαν στο έργο των 8 οχημάτων της Πυροσβεστικής.

 

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία ευνοούν την εξάπλωσή των πυρκαγιών. Γι' αυτό το λόγο η Πυροσβεστική απευθύνει σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας, καθώς και:

  • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, παραμένουν σε ισχύ όσα προβλέπονται για την πρόληψη και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που εφαρμόζονται σύμφωνα με την υπ' αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη.

Ν.Κ. 


NEWSLETTER