Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 07:51

Καλαμάτα: Εκδήλωση για την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος

 

Εκδήλωση για την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος οργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο “Rex”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Δημήτρης Κατσορίδας θα μιλήσει για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και στη συνέχεια, η ιστορικός και υποψήφια διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ηρώ Δεληγιάννη, θα αναφερθεί στην ιστορία του εργατικού κινήματος της Καλαμάτας και ειδικότερα στην κορυφαία στιγμή του, την εξέγερση των λιμενεργατών το 1934.

“Αυτή η εκδήλωση αντικατοπτρίζει την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι παράλληλα με όλες μας τις αγωνιστικές μας δράσεις ως θεσμικό όργανο οφείλουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία του τόπου μας, κάτι το οποίο επιβάλλεται βέβαια να κάνουν και οι άλλοι φορείς της πόλης”, ανέφερε ο γραμματέας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος, χθες σε συνέντευξη Τύπου και παρατήρησε: “Η Καλαμάτα διαθέτει μια πλούσια νεότερη και σύγχρονη ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όπως της αξίζει. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις υπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό: ενισχύουν την εξωστρέφεια του φορέας μας, ενθαρρύνουν την συνομιλία του με την κοινωνία και το κυριότερο δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν κομμάτια του παρελθόντος, που για πολλούς από εμάς παραμένουν άγνωστα”.

Ο Δημήτρης Πράττης, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Τ., μίλησε για απάντηση του εργατικού κινήματος με ενότητα στη δράση απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και υπενθύμισε πως από το 1789 που άρχισαν να θεμελιώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε γενιά έδωσε μια νέα κατάκτηση. Παρατήρησε πως από το 2000 κι έπειτα είναι υπό αίρεση ακόμα και το 8ωρο και το 5νθήμερο με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη. Επεσήμανε την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για την επαναφορά των κατακτήσεων και ζήτησε “την κρίση να πληρώσουν οι κροίσοι”.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ  καλεί “όλους και όλες να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, να

ταξιδέψουν μαζί μας στην ιστορία, γιατί μόνο αν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, μπορούμε να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον”.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο ταμίας του Ν.Τ. Αρις Κτίστης.

Γ.Σ.