Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 09:05

Δημιουργία οικοτροφείου για ενήλικους στο φάσμα του αυτισμού - Στόχος να στεγαστεί στο παλιό Γυμνάσιο Μερόπης

Δημιουργία οικοτροφείου για ενήλικους στο φάσμα του αυτισμού - Στόχος να στεγαστεί στο παλιό Γυμνάσιο Μερόπης

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Πολύ κοντά στην υλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας οικοτροφείου για ενηλίκους που είναι στο φάσμα του αυτισμού φέρνει η υπογραφή χθες του συμφωνητικού παραχώρησης από το Δήμο Οιχαλίας για το σκοπό αυτό του πρώην Γυμνασίου Μερόπης, μετά από αίτημα συνεργασίας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας. Η παραχώρηση του κτηρίου από πλευράς του δήμου ισχυροποιεί την πρόταση του συλλόγου προς τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας έτσι πολύ μεγάλες πιθανότητες στη δημιουργία οικοτροφείου στο νομό για μέχρι 15 ενηλίκους, που είτε δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, είτε βιολογικά η οικογένεια δεν μπορεί να τους υποστηρίξει.

Τη σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου υπέγραψαν από την πλευρά του Δήμου Οιχαλίας η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Σαραβελάκης. Είχε προηγηθεί, πέρυσι το Δεκέμβριο, η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας για την μακροχρόνια παραχώρηση του κτηρίου.   

 

ΜΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.

Σημαντικό για την θετική αξιολόγηση του φακέλου της πρότασης από την αρμόδια Επιτροπή του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας είναι πως το συγκεκριμένο κτήριο, με συνολική έκταση περί τα 700 τ.μ. και δύο πτέρυγες, καλύπτει (μετά και από έναν πρώτο έλεγχο που έγινε από μηχανικό) τις προδιαγραφές οικοτροφείου. Σε πρώτη φάση κι αφού ελεγχθεί και εγκριθεί η πρόταση από το υπουργείο Υγείας και ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος -με την αξίωση να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για τη λειτουργία του οικοτροφείου μέσα σε 4 μήνες- θα επισκευαστούν τα 450 τ.μ. με τις δωρεές από την Καρέλια Α.Ε. προς το σύλλογο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα αξιοποιηθεί στο μέλλον και για άλλες χρήσεις. Να σημειωθεί πως, όπως είχε ενημερώσει την “Ε” πέρυσι το Δεκέμβριο ο Κ. Σαραβελάκης, μέσα στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή δεν βρέθηκε κατάλληλο κτήριο, που να βρίσκεται εντός του κοινωνικού ιστού, δίπλα σε εθνικό δρόμο και κοντά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

 

ΧΩΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Εφόσον ευοδωθεί η πρόταση για το οικοτροφείο στη Μερόπη, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του Κώστα Σαραβελάκη, θα δημιουργηθεί ένας χώρος θεραπευτικής αντιμετώπισης και διαβίωσης, ο οποίος θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ενηλίκους με αυτισμό υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος εξάλλου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας είναι, διατηρώντας ένα τρόπο οικογενειακής διαβίωσης, να δίνεται στο άτομο η δυνατότητα να αναπτύξει ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι θα είναι το μοναδικό οικοτροφείο στην Περιφέρεια για ενηλίκους στο φάσμα του αυτισμού. Τα έξοδα λειτουργίας του θα καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα απασχολεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό, καθώς και βοηθητικό-υποστηρικτικό, δίνοντας θέσεις εργασίας και σε ανθρώπους της περιοχής.