Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 18:48

Καλαμάτα: Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση των καταστημάτων - Τήρηση χρονοδιαγράμματος ζητούν οι επαγγελματίες της 23ης Μαρτίου

Καλαμάτα: Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση των καταστημάτων - Τήρηση χρονοδιαγράμματος ζητούν οι επαγγελματίες της 23ης Μαρτίου

 

Ρεπορτάζ Τάσος Ανδρικόπουλος

 

Για κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στην 23ης Μαρτίου κάνουν λόγο μέσω της “Ε” επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όπως τονίζουν, η χρονική περίοδος που επελέγη να ξεκινήσει το έργο θα μπορούσε να είναι διαφορετική, παρατηρώντας πως οι εργασίες δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς τα άτομα είναι λίγα και η βάρδια μία. Παράλληλα, επισημαίνουν την απουσία πρόβλεψης για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και την πρόσβαση στα καταστήματα λόγω των σκαμμένων πεζοδρομίων. Αυτό που ζητούν είναι να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και ο δρόμος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι για το οποίο είναι απαισιόδοξοι όπως δήλωσαν, κρίνοντας από τις χρονοβόρες και ημιτελείς παρεμβάσεις του δήμου σε άλλα σημεία της Καλαμάτας.

 

Νατάσσα Ξυδέα (Ολα χαρτί): «Η κίνηση το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί αισθητά, ακόμα και πάνω από 50%. Ο κόσμος δεν μπορεί να προσέλθει εύκολα στα καταστήματά μας, πόσο μάλλον οικογένειες που χρησιμοποιούν καρότσι ή ΑΜΕΑ. Ιδίως για τα μαγαζιά σαν το δικό μας, που βρίσκονται στο κομμάτι που έχει σκαφτεί και το πεζοδρόμιο, ισχύει η φράση “στα χαρακώματα”. Η σκόνη που μπαίνει στο χώρο μας δημιουργεί προβλήματα, ενώ για να μειωθεί το φαινόμενο αυτό, τα συνεργεία υποτίθεται πως θα έπρεπε να έχουν δίπλα τους τις υδροφόρες του δήμου, ωστόσο έχουν φτάσει να αντλούν νερό από το κατάστημά μας, που ουσιαστικά το πληρώνουμε εμείς. Αναγκαζόμαστε έτσι να μισοκλείνουμε την πόρτα, ώστε να μένει σε ένα βαθμό ο χώρος μας καθαρός, ενώ αρκετοί περαστικοί έχουν την εντύπωση πως είμαστε κλειστά. Για το πεζοδρόμιο έχουμε μεριμνήσει οι ίδιοι, ώστε να είναι στο μέτρο του δυνατού προσβάσιμος ο χώρος μας, τοποθετώντας παλέτες, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει απ’ τους αρμόδιους. Πέρα από το γεγονός πως κάποιος πελάτης δεν μπορεί να σταματήσει ούτε για λίγο να ψωνίσει, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε ανεφοδιασμός στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόβλημα στη λειτουργικότητά τους. Αν συνυπολογίσουμε δε το γεγονός πως οι αναπλάσεις της πόλης, στην Κολοκοτρώνη ή τη Ναυαρίνου, δεν έχουν ολοκληρωθεί, είμαστε απαισιόδοξοι για το αν θα ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του, με τη σκέψη μας να βρίσκεται και στην τουριστική σεζόν -δεδομένου πως ο συγκεκριμένος δρόμος ενώνει την πόλη με το Ιστορικό Κέντρο- αλλά και στη σχολική περίοδο από Σεπτέμβρη, καθώς η περιοχή διαθέτει αρκετά βιβλιοπωλεία. Ο τρόπος που γίνονται οι εργασίες παραπέμπει σε δημόσια υπηρεσία, με τα έργα να σταματούν το πολύ στις 4 το απόγεμα και τα Σαββατοκύριακα να μην γίνονται καθόλου, παρότι πρόκειται για δημόσιο έργο».  

 

Κατερίνα Κονταργύρη (Book Store Κονταργύρη): «Λόγω των εργασιών η πτώση είναι μεγάλη στη δουλειά μας, φτάνοντας το 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι. Ο κόσμος σκεπτόμενος πως θα μπλέξει στην κίνηση και θα περπατήσει ανάμεσα σε χώματα και σκόνη δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να έρθει στην πάνω αγορά, προτιμώντας ενδεχομένως να εξυπηρετηθεί από άλλα σημεία της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της πελατείας μας. Από πλευράς τουρισμού, το Ιστορικό Κέντρο υπό αυτές τις συνθήκες θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ αν η συνολική διάρκεια του έργου φτάσει τον ένα χρόνο αυτό θα είναι καταστροφικό σενάριο για τις επιχειρήσεις. Υστερα, η διάρκεια της ανάπλασης είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει, παρατηρώντας πολλές φορές εργασίες με ρυθμούς χελώνας, με το προσωπικό να είναι λίγο και τα πάντα να παγώνουν κάθε μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα να μην κινείται τίποτα. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια δύσκολη διετία λόγω της ακρίβειας, κάνοντας ουσιαστικά βήματα πίσω».

 

Μιχάλης Καούνης (Genesis): «Η πτώση στον τζίρο μας είναι δεδομένη, έχοντας φτάσει ακόμα και το 50%. Ο κόσμος στη θέα των εργασιών, της φασαρίας και του λερωμένου δρόμου είναι λογικό να απομακρύνεται και να διαλέγει άλλα σημεία για να μεταβεί στο Ιστορικό Κέντρο ή το αντίθετο. Εφόσον η ανάπλαση αφορά ένα τόσο κομβικό σημείο όπως αυτό, θα έπρεπε να υπάρχουν δύο βάρδιες, το πρωί και το απόγευμα, ώστε το έργο να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες μοιάζει αβέβαιο αν οι 4 μήνες που δόθηκαν ως διορία για το πρώτο σκέλος θα ισχύσουν στην πράξη. Συν τοις άλλοις, αυτή η εντύπωση πηγάζει από τις υπόλοιπες αναπλάσεις της Καλαμάτας, όπου στην ουσία δεν έχει ολοκληρωθεί καμία, με τον δήμο να ανοίγει πληγές χωρίς να έχουν κλείσει οι προηγούμενες. Οσο για το καλοκαίρι, είναι ευρέως γνωστό πως το Ιστορικό Κέντρο χρόνο με το χρόνο δυναμώνει συνεχώς από πλευράς επισκεψιμότητας, οπότε ένας δρόμος που αποτελεί τη συνένωση Αριστομένους και Ιστορικού Κέντρου είναι απορίας άξιο πώς κόβεται στην παρούσα φάση. Με την καλύτερη σεζόν για εμάς να είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα μπορούσαμε να ερωτηθούμε αν θα έπρεπε να αρχίσουν τώρα οι εργασίες ή κάποια άλλη στιγμή και να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων».

 

Μάριος Στρογγύλης (Coffee Island): «Μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει πτώση της κίνησης, τουλάχιστον 40%. Με τον κόσμο να μην μπορεί να σταματήσει ούτε καν με το δίκυκλό του για να πάρει καφέ, η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, μιας και δεν υπήρξε μέριμνα για τα καταστήματα. Οι εργασίες ολοκληρώνονται τις καθημερινές το μεσημέρι, ενώ τις περισσότερες φορές το "παρών" στο δρόμο δίνουν μόλις τέσσερις υπάλληλοι, με το χρονοδιάγραμμα να είναι πιθανό να ολοκληρωθεί σε κάποια… χρόνια και όχι σε μήνες όπως έχει ειπωθεί. Μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν της πόλης να συνδέεται περισσότερο με την Παραλία, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η εδώ περιοχή έχει ιδιαίτερη προτίμηση από Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οπότε βλέποντας ένα εργοτάξιο δεν ξέρω κατά πόσο θα μεταβούν εντέλει στο Ιστορικό Κέντρο. Κατά τη γνώμη μου, το ένα κομμάτι που έγινε διπλής κατεύθυνσης είναι λανθασμένη πρωτοβουλία. Θα μπορούσε να γίνει μονής κατεύθυνσης, ώστε η δεύτερη λωρίδα να εξυπηρετεί τη σύντομη στάση των οχημάτων, μεταξύ αυτών και του ανεφοδιασμού. Ο κίνδυνος δε κάποιου σοβαρού ατυχήματος ελλοχεύει συνεχώς με όσα βλέπουμε, με τους πεζούς να κινούνται ανάμεσα στις δύο άτυπες λωρίδες. Εχουμε φτάσει έτσι στο σημείο η μειωμένη κίνηση στα πεζοδρόμια να θυμίζει εποχές καραντίνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το οικονομικό κλίμα της περιοχής».