Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 16:45

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Στήριξη για να μην χρειάζονται «ψεύτικα» φτερά

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Στήριξη για να μην χρειάζονται «ψεύτικα» φτερά

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους αποτελεί για το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας μία ημέρα υπενθύμισης ότι “στόχος της πρόληψης είναι η ενδυνάμωση όλων εκείνων των παραγόντων που αποτελούν τα στηρίγματα στη ψυχή ενός ανθρώπου που θα τον βοηθήσουν να αλλάζει και να εξελίσσεται χωρίς να χρειάζεται «ψεύτικα» φτερά”.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Τα στηρίγματα αυτά, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, είναι ο εαυτός μας και εκείνοι οι άνθρωποι που απλώνουν το χέρι τους για να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές μας και μας ενθαρρύνουν στην αυτονομία και στην ελευθερία μας.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε στο σχέδιο και το μήνυμα “Τα στηρίγματα στη ζωή σου είναι αυτά που σε βοηθούν να αλλάζεις, χωρίς να χρειάζεσαι «ψεύτικα» φτερά” της φετινής αφίσας για τον εορτασμό της 26ης Ιουνίου που δημιούργησε η γραφίστρια Δήμητρα Παχτίτη, σε συνεργασία με τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης. Αύριο το ΚΕΠΕΠΨΥ, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επιλέγει να γιορτάσει την πρόληψη παρέα με μια θεατρική παράσταση για παιδιά, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

ΟΜΑΔΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας απευθύνεται σε μία πληθώρα από ομάδες-στόχους. Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στις επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν σε ομάδες-στόχους από πέρυσι το Σεπτέμβριο έως και φέτος το Μάιο. Βασική ομάδα στόχος του ΚΕΠΕΠΨΥ είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Ετσι, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, η επιστημονική ομάδα υλοποίησε 96 εργαστήρια επικοινωνίας σε 1.490 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 98 παρεμβάσεις σε 2.570 μαθητές της δευτεροβάθμιας, ανάμεσά τους και έφηβοι του Γυμνασίου Κρεστένων Ηλείας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με τους μαθητές, η φιλοσοφία της πρόληψης δεν βασίζεται μόνο σε ομιλίες για τις συνέπειες των ουσιών και της εξάρτησης, αλλά και στο πώς να αναζητούν τα παιδιά και οι έφηβοι θετικές διεξόδους στη ζωή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Για να είναι όμως αποτελεσματικό το έργο της πρόληψης, το ΚΕΠΕΠΨΥ βρίσκεται κοντά στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, ενδυναμώνοντάς τους στο δύσκολο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν. Έτσι υλοποιήθηκαν 4 βιωματικές ομάδες γονέων και 40 σεμινάρια όπου συμμετείχαν συνολικά 858 γονείς. Οι συναντήσεις με τους γονείς στοχεύουν στην εκπαίδευσή τους σε πρακτικές για να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών τους. Επίσης, το Κέντρο παρέχει και τη δυνατότητα της ατομικής συμβουλευτικής συνάντησης σε γονείς, ώστε να συζητήσουν προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια. Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 134 τέτοια αιτήματα γονέων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Επίσης, υλοποιήθηκαν 5 σεμινάρια σε 74 εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις βιωματικές συναντήσεις έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τεχνικές που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τις εντάσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην ομάδα-τάξη. Παράλληλα ενισχύονται οι δεξιότητες τους, όπως η    ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση, ώστε να αφουγκράζονται ακόμα περισσότερο τις συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών τους.   
Επιπλέον, από πέρυσι τον Νοέμβριο, το Κέντρο Πρόληψης έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρέχοντας συμβουλευτική στήριξη σε 24 φοιτητές. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις γίνονται σε όλους τους δήμους του νομού, μετά από αιτήματα Συλλόγων Γονέων, σχολείων και εκπαιδευτικών.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας υλοποιεί συνεργατικές δράσεις και με άλλους φορείς του νομού. Έτσι, από πέρυσι το Σεπτέμβριο έως και φέτος το Μάιο, συνεργάστηκε με:
- Τη Μητρόπολη Μεσσηνίας για την υλοποίηση ενός χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου και ενός σεμιναρίου γονέων.
- Το Φορέα “Θάλπος-Ψυχική Υγεία” συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού που οργάνωσε.
- Το ΔΙΕΚ του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την υλοποίηση δύο βιωματικών σεμιναρίων.
- Την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχοντας στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ συνεργάζεται με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, υλοποιώντας από κοινού ενημερωτικές δράσεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, μετά από παραπομπή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, παρέχει συμβουλευτική σε γονείς που τα παιδιά τους κάνουν πειραματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σημαντική είναι και η συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας με το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” και τη θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ, όπου παραπέμπονται άτομα που είναι στο στάδιο του εθισμού και της εξάρτησης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 26ης Ιουνίου θα δοθεί αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Πνευμαντικό Κέντρο Καλαμάτας, από την θεατρική ομάδα “Χιλιοδένδρι”, η παιδική παράσταση “Η Μηλιά” από το ομώνυμο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη.
Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλά με τρυφερό τρόπο για την αξία της επαφής με τη φύση και τα ζώα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη, ενώ μας θυμίζει πως όταν ο άνθρωπος προσφέρει, γίνεται όλο και πιο πλούσιος. Μετά την παράσταση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μουσικο-κινητικά παιχνίδια.

Αυτό το Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 6 μ.μ., στο προαύλιο της εκκλησίας της Ανάστασης στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας, θα υπάρχει περίπτερο του ΚΕΠΕΠΨΥ για τη διανομή φυλλαδίων, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα πρόληψης.