Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 09:03

Ιάσονας Αποστολόπουλος στο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: “Το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου”

Ιάσονας Αποστολόπουλος στο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: “Το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου”

 

“Το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη με 650 νεκρούς, τα τελευταία χρόνια, ήταν το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και το τέλεσε το ίδιο κράτος”, τόνισε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης στο καράβι “Μάρε Ιόνιο”, σε εκδήλωση στο 12ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, το απόγευμα της Κυριακής, στο πάρκο Λιμενικού.

Στην εκδήλωση με θέμα “Από την Πύλο έως τον Εβρο, ένα διαρκές κρατικό - ευρωπαϊκό έγκλημα”, ο Ι. Αποστολόπουλος μίλησε για έγκλημα ανοιχτά της Πύλου κι επεσήμανε πως “η Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα θάλασσα, πάνω από 24.000 άτομα έχουν χαθεί τα τελευταία 7 χρόνια”, κάνοντας λόγο για “συνειδητή επιλογή να μη διασώζουν πρόσφυγες”.

Παρατήρησε ότι “το ελληνικό Λιμενικό έπρεπε να στείλει ένα SOS στα παραπλέοντα πλοία και δεν έστειλε” κι επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Frontex, είπε πως “έχουν εκεί αεροπλάνα και drone, τα πλοία που διασώζουν δεν τα έχουν εκεί”.

Σημείωσε ότι “με τα pushbacks επιστρέφονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη, σε μια χώρα με σκληρό εμφύλιο πόλεμο, με ομάδες μαφιόζων, με σκλαβοπάζαρα. Ιδιωτικοί στρατοί κι ένοπλες δυνάμεις χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κράτη, για να σταματάνε τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη”.

Ο γνωστός διασώστης εκτίμησε ότι “χρησιμοποιούν τον θάνατο προσφύγων και μεταναστών ως μέσο ανάσχεσης και αποτροπής τους. Θεωρούν ότι η αλληλεγγύη, η φροντίδα, η διάσωση είναι παράγοντες έλξης της μετανάστευσης. Και όταν τους διασώζουν, τους κλείνουν σε άθλια κέντρα κράτησης. Αν ήταν τουρίστες, θα τους είχαν σώσει από το πρώτο δευτερόλεπτο”.

Ενημέρωσε ότι “υπάρχουν ζώνες διάσωσης και στα διεθνή ύδατα και το ναυάγιο της Πύλου ήταν στην ελληνική ζώνη διάσωσης”.

Υπενθύμισε πως “οι διασωθέντες είπαν και αποκάλυψαν ότι τους ρυμούλκησαν και αυτό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους” και ανέφερε  ότι “η ρυμούλκηση παραπέμπει σε pushback”.

Παρατήρησε ότι “ήταν ιδιαίτερα επώδυνο κι εξοργιστικό το ναυάγιο της Πύλου. Αν ήμασταν εκεί, δεν θα είχε πεθάνει κανείς άνθρωπος” και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με το πρωτόκολλο διάσωσης δίνεις σωσίβια. Γιατί το Λιμενικό δεν έδωσε κανένα σωσίβιο; Γιατί τους είχαν ώρες υπό παρακολούθηση και δεν έκαναν προσπάθεια διάσωσης; Στόχος είναι να τους πάνε πιο δίπλα, για να τους πάρει η Ιταλία ή η Μάλτα”.

Ο Ι. Αποστολόπουλος κατήγγειλε ότι “από το 2020 έχουμε κρατικές απαγωγές κι εξαφανίσεις” κι εξήγησε: “Πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στα νησιά, αλλά τους αιχμαλωτίζουν, τους παίρνουν τα κινητά και τους βάζουν σε μια σχεδία στο πέλαγος για να πάνε προς την Τουρκία. Αυτό βγήκε από ρεπορτάζ των New York Times και μεταξύ των 11 ατόμων στη σχεδία ήταν και ένα μωρό. Ηταν απόπειρα ανθρωποκτονίας”.

Χαρακτήρισε τις κρατικές απαγωγές κι εξαφανίσεις “καινοτομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη” και ανέφερε πως το ελληνικό “είναι το μόνο Λιμενικό που δεν σώζει, αλλά δημιουργεί ναυαγούς, ναυαγοποιεί τους πρόσφυγες”.

Εκτίμησε ότι “αυτή η βία του ελληνικού κράτους άλλαξε τις διαδρομές, τον χάρτη της Μεσογείου” και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες ρισκάρουν μέσω Λιβύης κάνοντας πολλαπλάσια χιλιόμετρα”. Καταλήγοντας, παρατήρησε πως “η βία και οι μάντρες δεν σταματάνε τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών, αυξάνουν τα ναυάγια και τους θανάτους. Το μήνυμα είναι να μην περάσει ο φασισμός, ο κρατικός και ο παρακρατικός”.

 

* Ο Κωνσταντίνος Πουλής, δημοσιογράφος - the press project, παρατήρησε ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε το έγκλημα κι επεσήμανε πως από την καθολική συγκίνηση με τον μικρό Αϊλάν με το άψυχο κορμάκι του στην ακτή, φθάσαμε να θεωρούμε κανονικότητα που δεν σοκάρει, τον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Κατήγγειλε ότι στο κέντρο υποδοχής στην Καλαμάτα ναυαγός αγκαλιάστηκε με συγγενή του και τους χώριζαν τα κάγκελα, ενώ στα κέντρα κράτησης είναι φυλακισμένοι χωρίς να έχουν κάνει έγκλημα.

Μίλησε για συγκάλυψη και αποσιώπηση από το Λιμενικό και για αποκάλυψη από πρόσφυγες και μετανάστες ότι τους ρυμούλκησαν και βούλιαξαν, σε πολιτικούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Κ. Πουλής στάθηκε στο γεγονός ότι η κάμερα του Λιμενικού δεν κατέγραψε τα γεγονότα, εκτιμώντας ότι αυτό είναι ύποπτο.

Μίλησε για σταδιακή αποκτήνωση και εξαχρείωση της κοινωνίας που καταπίνει και αποδέχεται την απανθρωπιά και σημείωσε: “Να είναι τομή η Πύλος, ως εδώ, να μην ξαναγίνει. Εχουμε την υποχρέωση να επιμείνουμε μέχρι το έγκλημα να σταματήσει”.

Γ.Σ.