Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 08:45

Επιτυχημένη άσκηση στο λιμάνι Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Επιτυχημένη άσκηση στο λιμάνι Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, με οχήματα του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ κι εθελοντικών οργανώσεων, που με τις σειρήνες τους και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας έσπευσαν, για να παρέμβουν σε σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν στη θάλασσα και στο λιμάνι.

Μάλιστα, στο χερσαίο χώρο του λιμανιού μπροστά από τις αποθήκες στήθηκαν και σκηνές, για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας που χρειάστηκε.

Ευτυχώς όλα αυτά δεν ήταν πραγματικότητα, αλλά άσκηση ευρείας κλίμακας στα πλαίσια εφαρμογής του κώδικα ISPS, μπροστά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Το σενάριο περιελάμβανε 3 φάσεις: Η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο και ομηρία. Η  δεύτερη εκδήλωση πυρκαγιάς σε σκάφος που ήταν στο λιμάνι και η τρίτη περισυλλογή και μεταφορά τραυματιών κι επιβατών, μετά από ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες αρχές, από το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι.

Η Πυροσβεστική έδρασε κυρίως στον περιορισμό και στην κατάσβεση της φωτιάς σε σκάφος (ήταν η λάντζα “Αγιος Νικόλαος”), ενώ γύρω και κάτω από το σκάφος έπεσαν δύτες εθελοντικών οργανώσεων για τον απαιτούμενο έλεγχο. Μέρος στην άσκηση πήραν στελέχη κι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο σκύλος της Αστυνομίας.

Ο λιμενάρχης Καλαμάτας πλοίαρχος - Νίκος Κωνσταντέλλης αναφέρθηκε στη συνεργασία Λιμεναρχείου - Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Πυροσβεστικής για το λιμάνι και παρατήρησε πως “είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια αποτίμηση, έναν απολογισμό και να δούμε αν κάτι πήγε στραβά, προκειμένου να το διορθώσουμε. Γιατί, όπως είδατε, το καλοκαίρι στην Καλαμάτα, είχαμε πολλά συμβάντα”.

Ο εκπρόσωπος του αναγνωρισμένου οργανισμού ασφάλειας, που εκτέλεσε την άσκηση για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Γκολούφας είπε ότι αυτές οι ασκήσεις είναι υποχρεωτικές και εκτελούνται μια φορά τον χρόνο σε λιμάνια, που εφαρμόζουν τον κώδικα ISPS. Πρόσθεσε πως αξιολογούνται από το Λιμεναρχείο, το υπουργείο Ναυτιλίας και τον οργανισμό ασφάλειας, που εκτελεί την άσκηση. Ακόμα, παρατήρησε ότι το λιμάνι της Καλαμάτας εφαρμόζει τον κώδικα και ανά έτος γίνονται ασκήσεις είτε στον χάρτη είτε στο πεδίο κι εξήγησε πως το σενάριο αλλάζει κι έχει να κάνει με την εκδήλωση απειλών, που έχουν σχέση με την ασφάλεια λιμανιών και πλοίων.

Στην άσκηση συμμετείχαν, όπως είχε ανακοινωθεί: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, Target Security, Ερυθρός Σταυρός, ΟΑΚ Μεσσηνίας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER