Πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή και το ίδιο επικίνδυνη με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, θεωρεί τη μοναξιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και την αναγνωρίζει επίσημα ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η αποξένωση, η μοναξιά και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που βιώνουν κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και νεότεροι σε ηλικία -οι οποίοι ζουν στην πλειονότητα τους μοναχικά χωρίς κοινωνικές επαφές, συχνά αποκομμένοι από την οικογένειά τους.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες πάντως, η μοναξιά φαίνεται να συνδέεται με αύξηση 50% στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας αρτηριακής νόσου ή εγκεφαλικού. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μοναξιά υπάρχει παντού γύρω μας, καθώς το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλώνει ότι έχει κοινωνικές επαφές μόνο μία φορά το μήνα.
Ειδικά η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία κι αποτελεί μάστιγα για τους νέους, καθώς το 5-15% των εφήβων παγκοσμίως υπολογίζεται ότι νιώθουν μοναξιά.
Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να εγείρει μια στρεσογόνα αντίδραση στο σώμα και το μυαλό και συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.
ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ
Η “Ε” είχε παρουσιάσει τον περασμένο Απρίλιο την τηλεφωνική γραμμή για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία 210 6101300, για ανθρώπους άνω των 65 χρόνων που ζουν μόνοι και δεν έχουν κάποιον να μιλήσουν. Ένα τηλεφώνημα δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά· κάποιοι ηλικιωμένοι δεν θα πουν ποτέ το όνομά τους, ενώ άλλοι δημιουργούν με τους εθελοντές του προγράμματος “Φιλία σε κάθε Ηλικία” σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης. Η Γραμμή λειτουργεί ανώνυμα, καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και έχει αστική χρέωση. Όλοι οι εθελοντές έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση και εποπτεία.
Το πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε Ηλικία” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis. Κύριες δράσεις του προγράμματος είναι: α) Η διασύνδεση ηλικιωμένων με εθελοντές με στόχο την επικοινωνία και τη δημιουργία δεσμών φιλίας. Οι εθελοντές προσφέρουν στους ωφελούμενους ηθική και συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας (ή επισκέψεων), και β) η Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία 210 6101300.