Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 13:37

Κινητοποιήσεις από δικαστικούς υπαλλήλους

Κινητοποιήσεις από δικαστικούς υπαλλήλους

 

Δίωρες διακοπές εργασιών ξεκίνησαν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι Καλαμάτας, οι οποίοι θα αποκλείσουν το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης την επόμενη Δευτέρα και αύριο θα προβούν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την επόμενη Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Οι εν λόγω δράσεις γίνονται στο πλαίσιο γενικότερων κινητοποιήσεων του κλάδου των δικαστικών υπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο επικείμενο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας μετά από έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία τους ΟΔΥΕ, και συγκεκριμένα: α) Δίωρες διακοπές εργασιών καθημερινά από 9 -11 το πρωί, σήμερα 21, μεθαύριο Παρασκευή 23, Δευτέρα 26 (με συμβολικό κλείσιμο παράλληλα του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας) και Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. β) Τετράωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 22 του μήνα, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και παράσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων. γ) Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ΟΔΥΕ σε σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι μέσω των κινητοποιήσεων του κλάδου “στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση, πριν από τη δημοσιοποίηση των προθέσεών της, για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη”. Σε αυτή την ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: “Εδώ και καιρό η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Έκθεσης Πισσαρίδη, δημιουργεί τις συνθήκες για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της πολιτικής και ποινικής διαδικασίας. Αρχικά συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για το σκοπό αυτό, το πόρισμα της οποίας έχει δοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης από τα τέλη του 2023. Στη συνέχεια, είτε με επίσημες ανακοινώσεις, είτε με επιλεκτικές διαρροές μέσω του τύπου, όπως φαίνεται, «ζυγίζει αντιδράσεις των φορέων της Δικαιοσύνης και των πολιτών, προκειμένου, όταν το κρίνει σκόπιμο, να δώσει στη δημοσιότητα και στη συνέχεια να καταθέσει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου.

Προφανώς, οι μέχρι σήμερα εκφρασθείσες δημόσια, θέσεις των φορέων της Δικαιοσύνης (Ενώσεις Δικαστών και Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων), αλλά κυρίως οι κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που σχεδιάζονται οι μεγάλες αλλαγές, έχουν δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση.

Η ΟΔΥΕ, χωρίς να της δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί συνολικά, αφού ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου, έχει όμως καταστήσει σαφές, τόσο κατά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μπούγα, όσο και κατά την παρουσία μελών του Δ.Σ. σε κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων της επαρχίας, ότι καμία κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως άλλωστε ομόφωνα αποφάσισε το πρόσφατο συνέδριο των Σερρών”.

Ν.Κ.