Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 16:44

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Καλαμάτα

 Συγκέντρωση  για την υγεία πραγματοποίησαν χθες, συνταξιούχοι από συνταξιουχικές  οργανώσεις της Μεσσηνίας, έξω από  τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στην Καλαμάτα (πρώην σχολές Παπαφλέσσα).

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, το παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο σύλλογος των πολιτικών συνταξιούχων του νομού και το παράρτημα Πελοποννήσου του σωματείου συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ .

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ομοσπονδιών Ελλάδος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ ΕΦΚΑ Γιώργος Σκιαδιώτης και ο περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με τη Λαϊκή  συσπείρωση Νίκος Κουτουμάνος. Αντιπρόσωποι από τις συνταξιουχικές οργανώσεις, παρουσία του  εκπροσώπου της ΣΕΑ και του περιφερειακού συμβούλου κατέθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο ψήφισμα με τα αιτήματά τους και απαίτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα “να ληφθούν  άμεσα μέτρα για τη  προστασία της υγείας”.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα της υγείας - πρόνοιας που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλείται η ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, την στιγμή που πέρα των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Το ένα τμήμα μετά  το άλλο τμήμα, σε όλες τις  δομές υγείας καταρρέει, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο «χτένι». Τα γραφεία υποδοχής ασθενών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας «σηκώνουν τα χέρια», ανακοινώνοντας σε όσους ξεροσταλιάζουν για να εξεταστούν ή να λάβουν φροντίδα για τραύματα κλπ. ότι «δυστυχώς ...φρακάραμε». Οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες. Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές - ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε «πολεμικές» συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα και με ελείψεις σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια το μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, έχει μειωθεί στο 1/3 (από 60 περίπου όταν λειτουργούσε ως ΙΚΑ σε 20 σήμερα σαν Κ.Υ.) Ανάλογη μείωση υπάρχει και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά το οδοντιατρικό κινδυνεύει να κλείσει.

Διεκδικούμε: Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος με εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.


NEWSLETTER