Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 08:28

Εκδήλωση για βία και παραβατικότητα ανηλίκων

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία, όπως και την ανάγκη για άμεσες λύσεις, προκαλούν τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων. Φαινόμενα που ναι μεν καταγράφονταν και παλιότερα, αλλά τώρα παρουσιάζουν μια σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση. Η επιθετικότητα των νέων εκφράζεται στην καθημερινότητα με νέα αδικήματα που διαπράττονται στα σχολεία, στους δρόμους και τις πλατείες. Έτσι, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για άμεσους χειρισμούς, αναδεικνύουν αυτή την Κυριακή το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας μέσα από την ετήσια ημερίδα της ΕΠΑ, που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί (προσέλευση 10 π.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οι ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, θα αναλύσουν στο κοινό τα αίτια, τους τρόπους αντιμετώπισης, πρόληψης και προστασίας, αλλά και το ρόλο της οικογένειας, του σχολείου, της δικαιοσύνης, της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας, σε ένα θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη οικογένεια, το σχολείο, τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς.

Χθες η επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου και ο δικηγόρος - μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Καούνης ανέπτυξαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου τους στόχους των διοργανωτών. Κύριο ζητούμενο είναι το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας να μπει στο δημόσιο διάλογο με κοινούς αποδέκτες τους γονείς, το σχολείο, τα παιδιά, τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Κι αυτό, βάζοντας στο ίδιο τραπέζι καθηγητές Πανεπιστημίου, δικαστικούς λειτουργούς, νομικούς και επαγγελματίες πρώτης γραμμής.

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου εστίασε στη σημασία κατανόησης των αιτιών, καθώς -όπως είπε- η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και χαρακτηριστικών. Παράλληλα, σημείωσε, πέρα μιας αριθμητικής αύξησης που ανησυχεί και προβληματίζει, το φαινόμενο λαμβάνει όλο και πιο σκληρές μορφές ακόμα και διαδικτυακά, μετά ειδικά τον αναγκαστικό εγκλεισμό των νέων στο σπίτι κατά την πανδημία του κορονοϊού. “Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η ποιοτική αλλαγή, δηλαδή ότι έχουμε πλέον και αδικήματα τα οποία έχουν μεγαλύτερη βία -κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το «διαβάσουμε» και να δούμε πώς μπορούμε να το καταστείλουμε, αλλά κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι το πώς μπορούμε να το προλάβουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Καούνης από την πλευρά του είπε ότι “ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πάντα συνδράμει τέτοιες εκδηλώσεις. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της, είτε έχουν άμεσα νομικό ενδιαφέρον είτε όχι”. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στον καθοριστικό παράγοντα του οικογενειακού περιβάλλοντος στη νεανική παραβατικότητα, λέγοντας ότι συχνά η παραβατική συμπεριφορά των γονιών ή η έλλειψη επίβλεψης του παιδιού από τους γονείς, αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για παραβατικές συμπεριφορές από νέους.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Νεαροί μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες;», θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης. Θα ακολουθήσει το πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η ανάγνωση των παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων» και συντονίστρια την Αγγελική Μαλαπέτσα, κοινωνική λειτουργό, προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καλαμάτας, μέλος Συμβουλίου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, διευθυντής στο πρόγραμμα νεανικής συμμετοχής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, θα αναπτύξει το θέμα «Έφηβοι που παραβαίνουν τον νόμο, σε αναζήτηση ταυτότητας, κύρους και προοπτικής. Το στοίχημα για την ακρόαση της φωνής και την κατανόηση των αναγκών τους».

Η Αφροδίτη Μαλλούχου, επιμελήτρια Ανηλίκων - κοινωνική λειτουργός, διδάκτωρ Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια υπουργείου Δικαιοσύνης, συστημική σύμβουλος ζεύγους και οικογένειας, θα αναπτύξει το θέμα «Ανήλικοι σε σύγκρουση με το νόμο: Δράστες ή θύματα; Αμφίσημα δίπολα, παράγοντες κινδύνου και σύνθετες διαδρομές στον κύκλο της βίας…».

Η Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας - κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, θα αναπτύξει το θέμα «Αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Ευρήματα, τάσεις, ανησυχίες και διαπιστώσεις».

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι θα έχει θέμα «Η οπτική της επανόρθωσης» και συντονίστρια την Κατερίνα Δημαρέση, δικηγόρο.

Η Ελισάβετ Σταθοπούλου, MSc Διδακτικής Γαλλικής Γλώσσας, φιλόλογος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, διευθύντρια Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών στα σχολεία.

Το σχολείο ως “σημαντικός άλλος” στη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο».

Η Πολυξένη Τσούλη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Ο ανήλικος στην ποινική οδό. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης».

Ο Δημήτρης Καούνης, δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Τιμωρία ή διαπαιδαγώγηση;».

Την επιλογική ομιλία με θέμα «Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης και της συνευθύνης στα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας», θα αναπτύξει η Κωνσταντίνα Σκλάβου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ).