Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 08:31

Παρέμβαση συλλόγων γονέων για τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα που δεν λύνονται κι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και στη Μεσσηνία, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού, ώστε ο Σεπτέμβριος του 2024 να μην είναι ίδιος με τον Σεπτέμβριο του 2023 και του 2022.

Γονείς μαθητών ΑμεΑ τόνισαν ότι δεν υπάρχει άλλη υπομονή, πως θέλουν ένα κανονικό σχολείο για τα παιδιά τους και ότι πρέπει να γίνει κάτι, ώστε τα σχολεία να ξεκινούν κανονικά και κανένα παιδί με αναπηρία να μη μένει στο σπίτι.

Η εκπρόσωπος των γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας Αγγελική Ταυλαρίου επεσήμανε ότι “η υπομονή μας έχει εξαντληθεί” και σημείωσε: “Κάθε χρόνο τα ίδια ακούμε και ποτέ δεν έχουμε το δικαίωμά μας, πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, μόνιμους εκπαιδευτικούς, κτήρια ασφαλή για όλα τα παιδιά. “Είναι τραγικό να θέλουμε να μιλάμε για 2024, για συμπερίληψη και να μην υπάρχει η δυνατότητα σε οποιοδήποτε παιδί έχει αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα θέματα με νοσηλευτές κλπ. να μην έχει πρόσβαση στο βασικό δικαίωμα της εκπαίδευσης. Είναι ντροπή για όλους μας, είναι ντροπή να μας λένε να κάνουμε υπομονή. Δεν υπάρχει άλλη υπομονή. Θέλουμε ένα κανονικό σχολείο για τα παιδιά μας και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας στο πλευρό μας”.

Στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα του κτηρίου του Ειδικού Δημοτικού και παρατήρησε πως “3 χρόνια ο υπουργός μας λέει ότι δεν πρόλαβε να υπογράψει την απόφαση για να ξεκινήσει το έργο. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, πείτε μου τι είναι”.

Η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΚ Καλαμάτας Αγγελική Μαλαπέτσα ανέφερε ότι “δεν αρκεί μόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας για να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία” και τόνισε: “Για δεύτερη φορά φέτος τα παιδιά μας σχολάνε στις 12. Κάποιος από τους δύο γονείς θα πρέπει να δουλεύει περιστασιακά ή να είναι άνεργος. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να ξεκινάει το σχολείο και τα παιδιά να μην είναι στο σχολείο. Θέλουμε να γίνει κάτι, από όποιον είναι αρμόδιος, ώστε τα σχολεία να ξεκινούν κανονικά και κανένα παιδί με αναπηρία να μη μένει στο σπίτι. Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν οι προσλήψεις είναι περιστασιακές, πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά παρατήρησε πως “τελειώνει σιγά - σιγά ο Απρίλης και στη Μεσσηνία υπάρχουν ακόμα κενά και σε τμήματα ένταξης και βιώνουμε το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’ του υπουργείου που είναι καλό για την αναβάθμιση των κτηρίων, αλλά όχι για τα σχολεία. Το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’ στην παράλληλη στήριξη φέτος σήμανε ότι παιδιά με αυτισμό, με ειδική μαθησιακή δυσκολία ανάγκη έμειναν αβοήθητα. Δεν θα σταματήσουμε, θα προσπαθήσουμε η έναρξη της επόμενης χρονιάς να γίνει με καλύτερους όρους”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας Γρηγόρης Οικονομόπουλος σημείωσε ότι “δεν μιλάμε για Ειδική Αγωγή που να μην έχει εκπαιδευτικούς Απρίλιο μήνα. Δεν μιλάμε για Ειδική Αγωγή που να μην έχει άψογα κτήρια, που το περιεχόμενο και η μορφή της δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις. Μεγαλύτερη μορφή βίας είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να πάει σχολείο, είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να ανέβει στην τάξη του, ένα παιδί που δεν έχει παράλληλη στήριξη και έχει μαθησιακές δυσκολίες και η οικογένειά του τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα βγάλει πέρα. Θα συνεχίσουμε και θα μας βρουν μπροστά τους μέχρι να πάμε σε άλλο επίπεδο και σε μια ποιοτική Ειδική Αγωγή”.

Ο Μιλτιάδης Κουτίβας, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής, δήλωσε ότι “σήμερα συναντώνται τα δίκαια δικαιώματα των γονέων με τα δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά. Εμείς ως ομοσπονδία πήραμε απόφαση για να συνεχίσουμε τον αγώνα, συμμετέχοντας στην απεργία στις 17 Απρίλη”.