Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 09:08

Δεκάδες τροχαία στον κόμβο του Καλού Νερού - Ανάγκη παρέμβασης για ρυθμίσεις

Δεκάδες τροχαία στον κόμβο του Καλού Νερού - Ανάγκη παρέμβασης για ρυθμίσεις

 

Δεκάδες τροχαία ατυχήματα έχουν καταγραφεί στο κόμβο του Καλού Νερού που αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα οδικά σημεία του νομού μας.

Εκεί δύο σημαντικοί οδικοί άξονες με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο συναντιούνται κάθετα , η εθνική οδός Πύργου- Κυπαρισσίας και Τσακώνας – Καλό Νερού.  Στο σημείο αυτό  μόνο η οδική σήμανση καλείται να διευθετήσει τη κυκλοφορία και πολλές φορές η λάθος ανάγνωση της από τους οδηγούς ή λάθος αντίληψη τους , έχει σαν αποτέλεσμα πολλά και σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Κατά καιρούς και ειδικά μετά από κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα γινόμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών ότι στο σημείο κάτι θα πρέπει να γίνει , με προτάσεις για να μπουν φανάρια ή για κυκλικό κόμβο. Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ειδικούς επιστήμονες , το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.

Ο κυκλοφοριακός φόρτος τω οδικών αξόνων έχει αυξηθεί και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος σε σχέση με κάποιες δεκαετίες πίσω. Επίσης η περιοχή έχει αναπτυχθεί , όπως και η επιχειρηματικότητα , γεγονότα που δημιουργούν νέα δεδομένα και ανάγκες. Παράλληλα με τον κόμβο άμεση διασύνδεση με την εθνική οδό και έχει και το Καλό Νερό , μάλιστα η εθνική οδός διχοτομεί το χωριό , γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Φυσικά η περιοχή – και οι ανθρώπινες ζωές – δεν μπορούν να περιμένουν πότε και αν θα γίνει ο νέος αυτοκινητόδρομος , Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Θα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να υλοποιηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατό μέγιστη οδική ασφάλεια στη περιοχή.

Ο πρώην δήμαρχος Αυλώνος και νυν εντεταλμένος σύμβουλος  για τη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης  επισήμανε μιλώντας στην «Ε»«Το θέμα που υπάρχει με τον κόμβο στην εθνική οδό στο Καλό Νερό είναι μείζον , υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Είναι ένα σημείο με πάρα πολλά ατυχήματα , με θύματα , άνθρωποι έχουν τραυματιστεί , άνθρωποι έχουν μείνει με μόνιμη αναπηρία και φυσικά πάρα πολλές υλικές ζημιές.

Το ζήτημα αυτό που έρχεται από παλιά μας είχε απασχολήσει και στον  πρώην Δήμο Αυλώνος , είχαμε κάνε επαφές με την Περιφέρεια και είχαμε προτείνει να μπουν φανάρια , κάτι το οποίο μας είχαν απορρίψει. Ετσι το τότε Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση και πρόταση να γίνει κυκλικός κόμβος. Για αυτή τη λύση , δεν ξέρω αν υπάρχει ο απαιτούμενος απαλλοτριωμένος χώρος , αυτό όμως μπορεί να εξεταστεί και να διαπιστωθεί.

Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα για τη περιοχή είναι μεγάλο , ενώ συνάμα υπάρχει ζήτημα και με τις εισόδους του Καλού Νερού , που και σε αυτό έχει σχέση η εθνική οδός και ο κόμβος. Το Καλό Νερό διχοτομείται από την εθνική οδό και η μια είσοδος του είναι προς τη θάλασσα και η άλλη ανατολικά και σε αυτά τα σημεία έχουν γίνει ατυχήματα.

Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και άμεσα , χρειάζεται να γίνει μια συγκοινωνιακή μελέτη που να κάνει τις προτάσεις και να δώσει λύσεις τόσο για τον κόμβο όσο και για τις εισόδους και εξόδους τους χωριού και από τις δύο πλευρές της εθνικής οδού. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί και συνεχώς αναπτύσσεται με νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σημείο αυτό. Δύο σημαντικοί οδικοί άξονες συναντιόνται , εκατοντάδες οχήματα καθημερινά περνούν είτε και σταματούν στο σημείο όπως λεωφορεία και άλλα οχήματα και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση».