Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 09:30

Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας στο Πύργος – Τσακώνα με 4 νεκρούς και 5 τραυματίες (βίντεο-φωτογραφίες)

Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας στο Πύργος – Τσακώνα με 4 νεκρούς και 5 τραυματίες (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας, Δημήτρης Πλεμμένος

Ανείπωτη τραγωδία χθες το μεσημέρι στο 47ο χλμ της Εθνικής Οδού Πύργου - Κυπαρισσίας στο ύψος της Ελαίας, όπου 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5 ακόμη τραυματίστηκαν μετά από ανατροπή νταλίκας και σύγκρουσή της με 3 αυτοκίνητα, δύο εκ των οποίων μεταμορφώθηκαν σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

Στο πρώτο από αυτά νεκρός ανασύρθηκε ο 38χρονος οδηγός του και η μόλις ενός έτους κόρη του, ενώ επέβαιναν επίσης η 38χρονη μητέρα του βρέφους και ο 6χρονος αδερφός του.

Από το δεύτερο αυτοκίνητο, που καταπλακώθηκε από τη νταλίκα νεκρός ανασύρθηκε ο 44χρονος οδηγός του οχήματος και η 13χρονη κόρη του, ενώ σοβαρά τραυματισμένος απεγκλωβίστηκε ο 19χρονος γιος του οδηγού και ελαφρά τραυματισμένη η 66χρονη μητέρα του οδηγού.

Στο τροχαίο ενεπλάκη και τρίτο όχημα, στο οποίο επέβαιναν ένας 35χρονος Ελληνοαμερικάνος με συνεπιβάτη τον 66χρονο πατέρα του, οι οποίοι ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν, καθώς ο οδηγός αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι επίκειται σφοδρή σύγκρουση και κατάφερε να εκτρέψει το αυτοκίνητο στο πλάι του δρόμου με αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές.

Όσον αφορά τον 39χρονο οδηγό της νταλίκας, η οποία μετέφερε χαλίκι και άμμο κι αυτός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά όλοι οι τραυματίες και σταδιακά διακομίστηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αρχικά διασωληνώθηκε ο 19χρονος και όντας πολυτραυματίας μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα και αφού μετά από ώρες οι γιατροί κατάφεραν με δυσκολία να τον σταθεροποιήσουν, διακομίστηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Το 6χρονο αγοράκι λόγω της ηλικίας του μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα για αναλυτική παρακολούθηση.

 

 

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Όλα συνέβησαν 20 λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι όταν ο οδηγός του βαρέος οχήματος φέρεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και σύμφωνα με μαρτυρίες να έχασε τον έλεγχο της νταλίκας προς τα δεξιά και έπειτα στην προσπάθειά του να το επαναφέρει έστριψε απότομα προς τα αριστερά με αποτέλεσμα την σφοδρή σύγκρουση με το πρώτο όχημα και την καταπλάκωση του δεύτερου. Και τα τρία αυτοκίνητα είχαν κατεύθυνση προς Πύργο.

Στο σημείο του δυστυχήματος, το οποίο δεν ήταν το πρώτο που συμβαίνει (υπάρχει και εικονοστάσι από παλιότερο τροχαίο), έσπευσαν άμεσα η Τροχαία, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Φιλιατρών και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και φυσικά στελέχη της Πυροσβεστικής για τους απεγκλωβισμούς. Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό διακόπηκε επί ώρες μέχρι να απεγκλωβιστούν τα εμπλεκόμενα άτομα, να απομακρυνθούν τα διαλυμένα οχήματα και να καθαριστεί το οδόστρωμα με μέριμνα του Δήμου Τριφυλίας και της Πολιτικής Προστασίας. Για το διάστημα αυτό και περίπου έως τις 8 το βράδυ,    η κυκλοφορία γινόταν από παρακαμπτήρια οδό μέσω Ελαίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τους απεγκλωβισμούς ατόμων και την ανάσυρση των οχημάτων χρειάστηκε μέχρι και γερανοφόρο όχημα.

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο ήταν ο Γιώργος Σταθόπουλος που εργαζόταν σε διπλανό κτήμα και άκουσε ένα τρομερό θόρυβο σημειώνοντας: “Άκουσα το θόρυβο, με το που ήρθα στο σημείο είδα το φορτηγό στο πλάι. Το πρώτο αυτοκίνητο με τη μαμά και το ένα παιδί σε καλή κατάσταση, δίπλα τους όμως ο οδηγός και ο γιος του πίσω νεκροί. Μετά από λίγο είδαμε το αυτοκίνητο που είχε πλακώσει η νταλίκα. Αρχικά δεν το είχαμε δει. Από ότι είδαμε κι αυτό είχε 2 νεκρούς. Σε κάθε αυτοκίνητο επέβαιναν 4 άτομα και δύο ακόμα που ήταν στο τρίτο όπως και ο οδηγός της νταλίκας. Στο τροχαίο δηλαδή συνολικά ήταν 11 άτομα”.

Παράλληλα ο συνοδηγός του τρίτου οχήματος με καταγωγή από την Ηλεία το οποίο οδηγούσε ο γιός του σημείωσε για όσα βίωσε: “Πηγαίναμε προς Ζαχάρω και ερχόταν η νταλίκα από αντίθετα (από Πύργο), ξαφνικά κάνει δεξιά η νταλίκα, έχασε τον έλεγχο, κάνει αριστερά ο οδηγός να το μαζέψει , μετά τούμπαρε και ερχόταν ευθεία πάνω στα αυτοκίνητα. Τα άλλα δύο ήταν μπροστά, εμείς ήμασταν το τρίτο για να αποφύγουμε κάναμε αριστερά και τουμπάραμε στο χαντάκι. Όταν κατεβήκαμε κοιτάξαμε αρχικά αν είμαστε εντάξει, είδαμε στη συνέχεια το άλλο αυτοκίνητο που ήταν καρφωμένο και μετά το δεύτερο αυτοκίνητο που ήταν κάτω από τη νταλίκα. Πέρασε μια ώρα για να καταλάβουμε ότι υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο. Ούτε ήξερα γιατί ήταν καλυμμένο. Τρομερό, έτσι στο άψε σβήσε να πηγαίνεις στο δρόμο σου”.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Συγκλονίζουν λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές για τις εμπλεκόμενες οικογένειες στο τραγικό δυστύχημα. Η οικογένεια που επέβαινε στο πρώτο όχημα ήταν κάτοικοι Μεγάλης Βρετανίας με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα από το Ναύπλιο. Είχαν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές για να συναντήσουν συγγενείς στην Αργολίδα και με αυτή την ευκαιρία ταξίδευαν και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Ως προς την δεύτερη οικογένεια, ο 19χρονος ήταν στρατιώτης και λίγες ώρες πριν το τροχαίο ορκίστηκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα. Μετά την άδεια ορκωμοσίας που έλαβε επέστρεφε με την υπόλοιπη οικογένεια στον τόπο καταγωγής τους στην Αμαλιάδα.

Ο πατέρας του 19χρονου, που κι αυτός έχασε τη ζωή του, ήταν κι αυτός στρατιωτικός, που υπηρετούσε σε μονάδα στη Ρόδο και είχε έρθει με άδεια για να παραστεί στην ορκωμοσία του γιου του.

Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας (ανήκε σε εταιρεία από τα Φιλιατρά) με καταγωγή από Ζαχάρω, τραυματίας κι αυτός συνελήφθη και μετά το εξιτήριο που θα λάβει θα κληθεί να απολογηθεί στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας. Από την πρώτη στιγμή έγινε αλκοτέστ και ελήφθησαν δείγματα για τοξικολογική εξέταση, ενώ διατάχθηκε νεκροψία - νεκροτομή στα θύματα και πραγματογνωμοσύνη στα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας.

 

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Έγκλημα χαρακτηρίζει το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του με τίτλο "Έγκλημα: Το αίμα τους, στα χέρια σας»: “Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια τραγωδία να περάσει απαρατήρητη. Ας γίνει αυτή η τραγική απώλεια το έναυσμα για πραγματική αλλαγή”. Προαναγγέλλει δε εκ νέου κινητοποίηση του μετώπου των Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Η σημερινή ανείπωτη τραγωδία στην Ελαία Μεσσηνίας, με την απώλεια τεσσάρων ζωών, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης σύγχρονων υποδομών στους δρόμους μας, και πιο συγκεκριμένα στον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Στο σημείο της εθνικής οδού Κυπαρισσίας-Πύργου, μια νταλίκα ξέφυγε από την πορεία της και παρέσυρε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, έχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους αυτού του δρόμου, έχει απαιτήσει εδώ και χρόνια την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επικαιροποίηση των μελετών και την έναρξη των έργων, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, αφήνοντας τους οδηγούς και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους σε καθημερινό κίνδυνο.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα δράση. Δεν μπορεί να χαθεί άλλη ζωή στον συγκεκριμένο δρόμο. Το αίμα των αδικοχαμένων βαρύνει τις συνειδήσεις όλων όσων αδιαφορούν για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ασφαλέστερων οδικών δικτύων, και πιο συγκεκριμένα, το αυτονόητο, την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου.

Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια τραγωδία να περάσει απαρατήρητη. Ας γίνει αυτή η τραγική απώλεια το έναυσμα για πραγματική αλλαγή.

Από μέρους μας δεσμευόμαστε για την εκ νέου και πλήρη κινητοποίηση του μετώπου όλων των συλλόγων της Μεσσηνίας και της Ηλείας και τη μέχρι τέλους διεκδίκηση του αυτονόητου”.

Εξάλλου από την πλευρά τους η Τ.Ε. Μεσσηνίας και Ηλείας του ΚΚΕ από κοινού αναφέρουν:

“Οι Τομεακές Επιτροπές Μεσσηνίας και Ηλείας του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τους αδικοχαμένους στο πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε, την Παρασκευή 26 Ιούλη, στην εθνική οδό Κυπαρισσίας - Πύργου. Εύχεται την ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Το συγκεκριμένο δυστύχημα προκαλεί μόνο οργή και θλίψη. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο γεγονός. Η εθνική οδός Τσακώνα - Καλό Νερό - Πύργος είναι θανατηφόρα καρμανιόλα, όλους τους μήνες του χρόνου.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων της Τριφυλίας, της Ζαχάρως αλλά και όλης της Μεσσηνίας και Ηλείας, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, πάμε από μελέτη σε μελέτη, που ακριβοπληρώνει ο λαός, σε συνεχόμενες διαβουλεύσεις και παζάρια. Όμως το πρόβλημα παραμένει χρόνια.

Το αν θα έχουμε ασφαλές οδικό δίκτυο, το κρίνει αποκλειστικά η κερδοφορία και όχι η ανάγκη του λαού. Κριτήριο για την ασφάλεια του λαού έχουν την κερδοφορία των μεγάλοεργολάβων και των διαχειριστών - εισπρακτόρων των διοδίων.

Θα είμαστε ασφαλείς μόνο όταν βγάζουν κέρδη οι λίγοι και για όσο βγάζουν κέρδη.

Οι δε γελοίες δικαιολογίες περί ζώνης NATURA που εμποδίζει την κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου είναι αβάσιμες. Γιατί στην ίδια περιοχή ετοιμάζονται γεωτρήσεις πετρελαίων και    μπίζνες του τουριστικού κεφαλαίου. Η οικολογική τους ευαισθησία είναι επιλεκτική. Όταν βγαίνουν κέρδη, το περιβάλλον πάει στην άκρη.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ευθύνες έχουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές της περιοχής αλλά και οι περιφερειακές αρχές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Στηρίζουν και προωθούν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που αφορά την στήριξη    των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και «τρέχουν» τα έργα που εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Απαιτούμε:

- Να φτιαχτεί σύγχρονο οδικό δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση του λαού και των κατοίκων. Χωρίς διόδια και άλλα χαράτσια.

- Μέχρι την ολοκλήρωση του νέου δρόμου να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με βάση την επιστήμη και την τεχνική, που θα εξασφαλίσουν την οδική ασφάλεια σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Τσακώνα - Καλό Νερό -    Πύργος”.