Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 12:10

Κίνημα Διάσωσης – Επαναλειτουργίας Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου: “Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να δούμε πράσινο φως”

Κίνημα Διάσωσης – Επαναλειτουργίας Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου: “Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να δούμε πράσινο φως”

“Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε κάποτε πράσινο φως για τη διάσωση της γραμμής και ακόμα περισσότερο για την επανεμφάνιση του τραίνου στη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου”.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει το Κίνημα Διάσωσης – Επαναλειτουργίας Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου παρατηρώντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π. αναφέρει:
“1. Την προηγούμενη Κυριακή 28 Ιουλίου υπήρξε ανεπίσημη συνάντηση στην Τρίπολη του Κωνσταντίνου Μπρούσαλη εκ μέρους του ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π. με τον πρόσφατα διορισθέντα πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΣΕ κ. Γιάννο Γραμματίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έκτακτα στο ξενοδοχείο Μαίναλο με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου στην πόλη για να παραστεί στη συνέχεια στην κινηματογραφική εκδήλωση στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Από πλευράς μας μεταξύ των άλλων ετέθησαν συνοπτικά τα ζητήματα του καταστρεφόμενου και δασοποιούμενου σιδηροδρόμου (νοτίως της Ασέας κυρίως) και της επείγουσας αναγκαιότητας για τη διάσωσή του, με προληπτική στοιχειώδη συντήρηση, την κατά προτεραιότητα επαναλειτουργία του στο τμήμα Κορίνθου – Ναυπλίου καθώς επίσης και την σωστή ανακατανομή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές (ΥΓΟΣ) μέρος των οποίων δικαιούται και η Πελοπόννησος.
Ο κ. Γραμματίδης, όπως και στη συνέχεια δήλωσε και δημόσια στην εκδήλωση στον σιδηροδρομικό σταθμό, εκφράστηκε μεν θετικά για την επαναλειτουργία της γραμμής για την οποία όμως από τον ΟΣΕ το ζητούμενο είναι η αναζήτηση πόρων με δεδομένη και την συγκέντρωση της προσπάθειας για την ανάταξη της κατεστραμμένης γραμμής στη Θεσσαλία. Η υπόθεση επίσης εξετάζεται όπως μας είπε, και στην προοπτική της ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και ως προς την εταιρία που ενδεχομένως θα λειτουργούσε τα τραίνα.
Συμπερασματικά: Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε κάποτε πράσινο φως για τη διάσωση της γραμμής και ακόμα περισσότερο για την επανεμφάνιση του τραίνου στη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου.
2. Το ζήτημα του σιδηροδρόμου της περιοχής μας και την πολύπλευρη αναπτυξιακή περιφερειακή σημασία του προσπάθησε επίσης να αναδείξει και να φέρει στο προσκήνιο το μέλος της Επιτροπής του ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π. Παναγιώτης Βέμος με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αρκαδικών Ομοσπονδιών που έγινε στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο στην Τρίπολη τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.