Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 20:40

Κατασκευή πράσινου σημείου για ανακύκλωση υλικών στην Καλαμάτα

Κατασκευή πράσινου σημείου για ανακύκλωση υλικών στην Καλαμάτα

Την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. και της 1ης Επέκτασης Σύμβασης του έργου «Κατασκευή πράσινου σημείου Δήμου Καλαμάτας» ενέκρινε τη Δευτέρα η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή ενός σταθερού Πράσινου Σημείου εντός οριοθετημένου περιφραγμένου και κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου. Το πράσινο σημείο θα προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες και θα αποθηκεύονται σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα την περίπτωση.

Το σημείο αυτό θα κατασκευασθεί σε τρεις πιθανές θέσεις του Δήμου Καλαμάτας (ΞΗΡΟΛΑΓΚΑΔΑ ή ΒΑΛΤΟΣ ή ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ).

Ο επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας, Βασίλης Τζαµουράνης παρατήρησε πως η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνοντας όπως είπε ότι σε όλα τα έργα το τελευταίο διάστημα υπάρχει είτε συμπληρωματική σύμβαση είτε επέκταση σύμβασης, όπως συνέβη και με το πράσινο σημείο, παρότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό έργο. O ίδιος, επειδή υπάρχει αύξηση της δαπάνης, έθεσε το ερώτημα για το αν θα έπρεπε εφόσον το έργο είναι χρηματοδοτούμενο να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός έκανε μεταξύ άλλων λόγο για ένα έργο όχι τόσο μεγάλης περιπλοκότητας, τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να είναι πιο φειδωλός με τις επεκτάσεις συμβάσεων, καθώς διαταράσσεται η κανονικότητα του προϋπολογισμού. H διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστίνα Λυκουργιά σηµείωσε πως αυτή η μελέτη είχε συνταχθεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, αποτελώντας το πρώτο μέρος της κατασκευής του πράσινου σημείου. Η ίδια επισήμανε πως η αρχική μελέτη είχε ελλείψεις ως προς τις εργασίες, ειδικά στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανικών, ενημερώνοντας πως τα χρήματα για τη συμπληρωματική σύμβαση έχουν προέλθει από κωδικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας, έως ότου επιστρέψουν, όταν το έργο θα μπει σε επόμενο πρόγραμμα.

«Ουσιαστικά δεν είχε ξεκαθαριστεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε ποιο πρόγραμμα θα έμπαινε το έργο» πρόσθεσε. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης συμπλήρωσε πως το διάστημα που έχει οριστεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ μικρό, τονίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης κατά 75 μέρες σε συνεννόηση με τον ανάδοχο.

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΚΟΠΕΙ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως το έργο αυτό όλα έδειχναν πως δεν πρόκειται να γίνει, καθώς το ΥΜΕΠΕΡΑΑ πλέον έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί Δήμους για να υλοποιούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων. «Όλα πλέον περνούν μέσα από το ΦΟΔΣΑ» ενημέρωσε, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι το τελευταίο που θα χρηματοδοτήσει το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. «Βρέθηκε έτσι αυτή η λύση, βάζοντας τα χρήματα από δημοτικούς πόρους, όπως έγινε και με το ΔΗΠΕΘΕΚ, έως ότου τα χρήματα γυρίσουν πίσω» ενημέρωσε, λέγοντας πως το έργο θα υλοποιηθεί πλέον με διαφορετικές υποδομές.

Τ.Αν.