Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 16:51

Η γραφειοκρατία φρενάρει τη δημιουργία οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στη Μερόπη

Η γραφειοκρατία φρενάρει τη δημιουργία οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στη Μερόπη

Στασιμότητα παρατηρείται στο θέμα της δημιουργίας οικοτροφείου για ενήλικα άτομα με αυτισμό στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα δομή θα φιλοξενηθεί στο παλιό Γυμνάσιο Μερόπης και -εφόσον υλοποιηθεί - θα αποτελεί το μοναδικό οικοτροφείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για ενηλίκους στο φάσμα του αυτισμού.

Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Υγείας χορήγησε την άδεια ίδρυσης οικοτροφείου για άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη.

Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Σαραβελάκης, δήλωσε απογοητευμένος από την γραφειοκρατία που απαιτείται, εκτιμώντας ωστόσο πως το επόμενο διάστημα, πιθανότητα εντός του τρέχοντος έτους, θα ανάψει πράσινο φως για την υλοποίηση της δομής. Ο ίδιος, σημείωσε πως σειρά θα πάρουν κάποιες επισκευές του κτηρίου ώστε να ακολουθήσει η οργάνωση της δομής, η οποία θα υποστηρίζει άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αυτιστικού τύπου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, υπέγραψαν τον Μάιο του 2023 συμφωνητικό για την παραχώρηση του Γυμνασίου Μερόπης για το σκοπό αυτό.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) και των Προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων», το οικοτροφείο έχει ως στόχο τη φιλοξενία για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη ατόμων με διαταραχές αυτιστικού τύπου και διεγερτική συμπεριφορά, ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.

ΣΤΟΝ... ΠΑΓΟ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα “Παραλία για όλους”, το φετινό καλοκαίρι δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας. Εχοντας κάνει την αρχή το 2022 στον προλιμένα της πόλης, ο "Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας" (Κέντρο Ημέρας ΕΥΤΥΧΙΑ) πήρε την πρωτοβουλία να διευκολύνει και να υποστηρίξει τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» (αυτισμός και άλλες διαταραχές) και τις οικογένειές τους με μια δράση η οποία “έτρεξε” πανελλαδικά για πρώτη φορά στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οικογένειες μπορούσαν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να δέχονται σχόλια, λεκτικές επιθέσεις και «ματιές που πονάνε», λόγω συμπεριφορών που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί τους.

Το 2023, ορίστηκε νέο σημείο της δράσης ανάμεσα στις επιχειρήσεις “Secada” και “Εσπέρια”, ύψος που επιλέχτηκε λόγω της παρουσίας ναυαγοσώστη και της ασφάλειας που εξασφαλίζεται, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ήταν πιο εμφανές σε σχέση με το 2022. Για το καλοκαίρι του 2024, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Σαραβελάκης σημείωσε πως δεν υπήρχε η στήριξη που έπρεπε από την τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου πως ο σύλλογος δεν μπορούσε να τρέξει τη δράση από μόνος του. «Πρέπει ίσως να δουλέψουμε το πρόγραμμα πλέον σε ένα άλλο επίπεδο σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, έτσι ώστε να πάρει μια άλλη μορφή από την επόμενη χρονιά» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου έγιναν μεταξύ άλλων κάποιες δράσεις στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τ.Αν.