Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 20:30

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ οριστικός ανάδοχος για ΣΜΑ Καλαμάτας και Μεσσήνης

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ οριστικός ανάδοχος για ΣΜΑ Καλαμάτας και Μεσσήνης

Οριστικό ανάδοχο έχει, επιτέλους, το σημαντικό έργο του κλειστού διαδημοτικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καλαμάτας και Μεσσήνης, που έχει δημοπρατήσει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Φορέα, το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 7,4 εκ. ευρώ, αφορά συνολικά 7 ΣΜΑ σε περιοχές της Πελοποννήσου. Οι άλλοι 6 σταθμοί πρόκειται να γίνουν στους Δήμους Δυτικής Μάνης, Ελαφονήσου, Μονεμβασίας, Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας και Λουτρακίου - Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων.

Οριστικός ανάδοχος είναι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (για τη νομιμοποίηση της οποίας χρειάστηκε γραφειοκρατική διαδικασία) με έκπτωση 3,96%.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κλειστός διαδημοτικός ΣΜΑ θα κατασκευαστεί δίπλα στη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ).

Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Το επόμενο διάστημα η σύμβαση με τον ανάδοχο που ετοιμάζεται, θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο κι εκτιμάται πως θα εγκριθεί μετά από 2 μήνες και μέσα στο 2024 θα υπογραφεί η σύμβαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο κλειστός διαδημοτικός ΣΜΑ θα είναι ο πιο σύγχρονος σταθμός στην Ελλάδα κι ένας από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη.

* Να σημειώσουμε ότι για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να υλοποιηθεί η κατασκευή άλλων 8 ΣΜΑ με επόμενη εργολαβία του ΦΟΔΣΑ. Πρόκειται για τους Σταθμούς που θα εξυπηρετούν τους Δήμους Μονεμβασιάς, Γορτυνίας, Επιδαύρου, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Σικυωνίων, Ανατολικής Μάνης, Σπάρτης, Πύλου - Νέστορος και Ερμιονίδας.
Το έργο αυτό, με βάση την ίδια ενημέρωσή μας,περιμένει την έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027, ώστε να ανοίξει η σχετική πρόσκληση και να ενταχθεί χρηματοδοτικά σε αυτό, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.

Πάντως, γεγονός είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι δήμοι να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά περισσότερο, όσον αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων τους στις μονάδες επεξεργασίας της ΤΕΡΝΑ.

Γ.Σ.