Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Αρχικά, στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο νεκροταφείο, τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων. Αμέσως μετά, στο κενοτάφιο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ο Παναγιώτης Μπαζάνης, συγγενής εκτελεσθέντα, έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης. Αναφέρθηκε στην προσφορά της αείμνηστης Πότας Κακκαβά στην ανάδειξη των γεγονότων της εκτέλεσης κι ενημέρωσε ότι σε αντίποινα μάχης στον Αγιο Φλώρο, όπου σκοτώθηκαν μερικοί Γερμανοί, οι κατακτητές συνέλαβαν 1.500 πολίτες στην περιοχή της Αγοράς στην Καλαμάτα, στις 6 Φεβρουαρίου 1944. Τους μετέφεραν στο παλιό στρατόπεδο, όπου Ταγματασφαλίτες με κουκούλες και Γερμανοί ξεχώρισαν κι εκτέλεσαν 500, δύο μέρες αργότερα. Τους έθαψαν στην άμμο, στη Δυτική Παραλία, όπου τους έφεραν στην επιφάνεια σκυλιά που έσκαψαν.
Ο Π. Μπαζάνης επεσήμανε ότι σήμερα είμαστε ελεύθεροι, λόγω του αγώνα του ελληνικού λαού κι επέκρινε τη Γερμανία που αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Σε σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην Πότα Κακκαβά που ήθελε να ενώνει και να αναβαθμίσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Είπε ότι ο δήμος θα συνεχίσει πιο δυναμικά την προσπάθεια να ενταχθεί η Καλαμάτα στις Μαρτυρικές Πόλεις και δήλωσε πως μόνο με ενότητα και ομοψυχία θα προχωρήσουμε μπροστά.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφανιών από το δήμαρχο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού - αντισυνταγματάρχη Δημήτρη Λιάκουρη και τον Παν. Μπαζάνη.
Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Αλεξίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μετέβησαν στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες στην είσοδο του παλιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπου κατέθεσαν λίγα λουλούδια, αποδίδοντας σεμνό χαιρετισμό στη μνήμη τους.
Γ.Σ.