Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 10:51

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις


Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στην κατάργηση της μονιμότητας, στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και το Μάρτιο.

Αυτό τόνισε χθες στην Καλαμάτα, ο Αντώνης Αντωνάκος - μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Νικολίνα Λέκκα.
«Σ’ ένα μήνα ανατρέπεται η επαναστατική ρύθμιση που θέσπισε πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο κ. Αντωνάκος και διευκρίνισε: «Ρύθμιση που είχε θέσει στο περιθώριο την κακή συνήθεια των μητροπολιτικών κομμάτων να απολύουν τους δημοσίους υπαλλήλους, όταν κέρδιζαν τις εκλογές και να προσλαμβάνουν οπαδούς τους». Παρατήρησε ότι «η σημερινή συγκυβέρνηση έρχεται να απολύσει για πρώτη φορά μόνιμους υπαλλήλους» και πρόσθεσε πως «στις 22 Μαρτίου λήγει το 8μηνο της πρώτης διαθεσιμότητας και απολύονται οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι».
Εκανε λόγο για το «περιβόητο νομοσχέδιο» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις. Θεσπίζει ρήτρες αξιολόγησης πρωτοφανείς και αντισυνταγματικές. Δημιουργεί δεξαμενή υπαλλήλων με τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης».
Ο κ. Αντωνάκος επέκρινε την «κατάργηση της πρωτοβάθμιας υγείας και τη διαθεσιμότητα 8.500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού», επισημαίνοντας πως «κάποιοι απ’ αυτούς θα βρεθούν στο δρόμο». Μίλησε για «πορεία που οδηγεί την κοινωνία σε ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, στερεί κοινωνικά αγαθά».
Ανακοίνωσε την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 13 και 14 Μαρτίου και το διήμερο που θα συζητείται και θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κάλεσε «όλους τους συναδέλφους και όλη την κοινωνία να αποτρέψουμε και ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που οδηγεί στις απολύσεις και πλήττει τις κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει το κράτος».
Νωρίτερα, ο κ. Αντωνάκος και η κ. Λέκκα είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών Ν. Μεσσηνίας Μανώλη Μάκαρη και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά. Ο κ. Μάκαρης ενημέρωσε για «τα σημαντικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως προκύπτουν μετά την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, τη συνακόλουθη σημαντική επιβάρυνση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση αυτών σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό».
O κ. Αλευράς παρατήρησε ότι «οι εργαζόμενοι πραγματικά δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές μισθών και συντάξεων». Επιπλέον, επεσήμανε «τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Μεσσηνίας, ιδιαίτερα σε εξειδικευμένες ειδικότητες μηχανικών, γεωπόνων, κτηνιάτρων κλπ» και υπογράμμισε ότι θεωρεί «αδιανόητο να απειλούνται οι υφιστάμενοι υπάλληλοι με το καθεστώς της διαθεσιμότητας».