Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 14:19

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του ν. 3891/10 που αφορά τον Ο.Σ.Ε., προχώρησε ήδη στη δραστική περικοπή δεκάδων περιφερειακών δρομολογίων και στην ανακοίνωση της συρρίκνωσης κατά 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου. Σε αυτό συμπεριέλαβε και το τμήμα Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας, στο οποίο μάλιστα έγιναν πρόσφατα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους ύψους 75 εκ. ΕΥΡΩ!
Η περικοπή των περιφερειακών δρομολογίων του ΟΣΕ γίνεται στη βάση του ότι η κυβέρνηση θεωρεί τα δρομολόγια αυτά ζημιογόνα!
Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη, όμως, περιλαμβάνουν και διατηρούν αυτό που έχει καθιερωθεί να λέγονται «περιφερειακές» (regional) ή «επαρχιακές» (rural) γραμμές. Στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας υγιούς, ισορροπημένης και κυρίως κοινωνικά προσανατολισμένης πολιτικής μεταφορών, οι σιδηροδρομικές εταιρείες λειτουργούν επιχορηγούμενες από το δημόσιο. Η κρατική αυτή επιχορήγηση αφορά και τα περιφερειακά δρομολόγια.
Ενδεικτικά τονίζουμε ότι, οι κρατικοί Γερμανικοί σιδηρόδρομοι (DB) επιδοτούνται με περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να εκτελούν περιφερειακά δρομολόγια.
Οι 100% κρατικοί Αυστριακοί σιδηρόδρομοι επιδοτούνται με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως από τη κυβέρνηση για περιφερειακά δρομολόγια.
Οι Σιδηρόδρομοι της Δανίας (DSB), από όπου κατάγεται ο κ. Π. Τόμσεν της τρόικας, επιδοτούνται με 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (με δίκτυο σε μέγεθος αντίστοιχο του ΟΣΕ)
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται, έστω και την ύστατη στιγμή να σταματήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των διατάξεων του Ν.3891/2010 που διαλύει τον σιδηρόδρομο και εξοντώνει τους εργαζόμενους σ’ αυτόν, με άμεσες συνέπειες στην κοινωνία και τη χώρα;
Είναι σε γνώση της κυβέρνησης ότι παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό συγχρηματοδοτούντων έργων με την κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας, στο οποίο έγιναν πρόσφατα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους ύψους 75 εκ. ΕΥΡΩ, γεγονός το οποίο θα επισύρει μια σειρά από πρόστιμα σε βάρος της χώρας;
Θα σταματήσουν άμεσα τη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και την περικοπή των περιφερειακών δρομολογίων, ώστε να μην νεκρωθεί η περιφέρεια και η χώρα γενικότερα;
Προτίθενται, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε σύνταξη νέου σχεδίου νόμου, που θα περιφρουρεί το μέλλον του ΟΣΕ, ως δημόσιας επιχείρησης -ώστε να λειτουργεί μακριά από πελατειακές σχέσεις, σκάνδαλα και βολέματα-,  η οποία οφείλει να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη της χώρας, με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, προσιτού και γρήγορου σιδηροδρομικού δικτύου;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία




NEWSLETTER