Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 12:21

Το πρόγραμμα της 187ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Το πρόγραμμα της 187ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου γιορτάζει η Πύλος τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στις 9.30 το πρωί της πιο πάνω ημέρας, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους. Στις 10.15 θα ξεκινήσει η δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τους πρεσβευτές Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τους δημάρχους Πύλου - Νέστορος και Μήλου, καθώς και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική επανάσταση Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

Στις 11.15 έχει προγραμματιστεί παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων, προκειμένου να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και να κατατεθούν στεφάνια στο καθένα από αυτά.

 

Στις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.