Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 08:30

Οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας αρνούνται να πάνε στην Μπιρμπίτα

Οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας αρνούνται να πάνε στην Μπιρμπίτα

Οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας αρνούνται να πάνε στην Μπιρμπίτα λέγοντας πως είναι «ανθρώπινος στάβλος ψυχών» και ζητούν ένα χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για να μετεγκατασταθούν. Αυτό τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Ο Θανάσης Κατσαρής, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τσιγγάνων και πρόεδρος της Επιτροπής Ελλήνων Τσιγγάνων Αγίας Τριάδας, είπε ότι «σε αυτό τον άθλιο καταυλισμό κατοικούν 75 οικογένειες εδώ και 35 χρόνια, ξεχασμένοι από Πολιτεία και Θεό». Μίλησε για «αυθαίρετη απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κατεδαφίσει ένα ολόκληρο χωριό, να πετάξει στους δρόμους 400 ανθρώπους» και ανέφερε πως «δε θέλουμε την ένταση και την κοινωνική έκρηξη. Αίτημά μας είναι ο κοινωνικός διάλογος για δίκαιη λύση».
Είπε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη γνωμάτευσε πως «δεν μπορείτε να κατεδαφίσετε τον καταυλισμό, αν δεν έχει βρεθεί λύση μετεγκατάστασης ανθρώπινη». Απηύθυνε έκκληση στον μητροπολίτη να επισκεφθεί τον άθλιο καταυλισμό και ανέφερε πως στόχος τους είναι «να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με νόμιμες διαδικασίες», ώστε να πετύχουν αναίρεση της απόφασης μετεγκατάστασης στην Μπιρμπίτα.
Ο κ. Κατσαρής είπε ότι οι τσιγγάνοι θέλουν «ένα σύγχρονο οικισμό, ανθρώπινο και όχι ένα στάβλο όπως η Μπιρμπίτα. Εκεί άνθρωποι ζουν χειρότερα από ζώα». Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δε θα πάνε στην Μπιρμπίτα «γιατί υπάρχει μίξη ανθρώπων από διαφορετικές φυλές και θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη». Επίσης «δεν τηρεί συνθήκες δημόσιας υγείας. Μετά τις 3 το μεσημέρι σε κυκλώνουν τα κουνούπια». Κάλεσε μάλιστα το δήμαρχο Καλαμάτας «να έρθει να μείνει μαζί μας εκεί για μία ώρα». Διευκρίνισε πως «δε λέμε ότι δε φεύγουμε από δω, αλλά βρείτε μας βιώσιμη λύση, που να πληροί ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Για τις ζημιές στο γυμναστήριο του Πολυκλαδικού, που ο δήμαρχος λέει ότι τις έκαναν τσιγγάνοι της περιοχής, απάντησε: «Εχει στοιχεία ότι τις έκαναν τσιγγάνοι; Αν έχει να τα προσκομίσει στην Αστυνομία».
Για την παραβατική συμπεριφορά των τσιγγάνων της περιοχής, είπε: «Αλλοι άνθρωποι δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά; Αν κάνει ένας έγκλημα σε μια πόλη, θα πρέπει να στοχοποιούνται όλοι οι κάτοικοι;».
Αμφισβήτησε ακόμα και την ιδιοκτησία στην περιοχή των ανθρώπων που διαμαρτύρονται, αναφέροντας: «Αν πράγματι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες, πού ήταν εδώ και 30 χρόνια, γιατί δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη; Ιδιοκτήτης ήταν ο ΟΕΚ».
Για τον κίνδυνο ατυχήματος των εργατών καθαριότητας του δήμου από τις ρευματοκλοπές, τον οποίο επεσήμανε ο δήμαρχος, απάντησε πως αυτή «είναι άποψη του δημάρχου. Ας έρθει να τα καθαρίσουμε παρέα».
Για τη συνάντησή του με το δήμαρχο είπε ότι «δεν καταλήξαμε πουθενά. Διαφωνούμε όσον αφορά τη μεταφορά μας στην Μπιρμπίτα. Να συζητήσουμε για βιώσιμη λύση, όχι για ανθρώπινο στάβλο ψυχών». Μάλιστα, αναρωτήθηκε «εκεί πήγε να δαπανήσει τα χρήματά της η Ευρωπαϊκή Ενωση;» - και υποστήριξε πως «σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο ανθρώπινη η Μπιρμπίτα» από τον καταυλισμό όπου ζουν τώρα οι τσιγγάνοι. Είπε ότι είναι κοινωνική ομάδα και έκανε λόγο για ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Ολοκληρώνοντας Θανάσης Κατσαρής ανέφερε: «30 χρόνια τι είχε κάνει ο δήμος για μας; Εφερε γιατρούς; Ας μας βάλουν σε ένα χάρτινο καράβι στη θάλασσα…».
Ο Περικλής Δημητρίου, μέλος της Επιτροπής Τσιγγάνων, είπε ότι «εδώ ζω 30 χρόνια. Θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα τα υπόλοιπά μας χρόνια, να μη ζούμε σε αυτό το χάλι». Πρόσθεσε πως «τα παιδιά πάνε σχολείο και παίζουν ποδόσφαιρο σε ομάδες».
Ο τσιγγάνος ιερέας Κωνσταντίνος Κολτσίδας παρατήρησε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Είναι πρόβλημα για ανθρώπους». Μίλησε για «παιδιά που πάνε σε σχολείο και ενήλικους που θέλουν να παρακολουθήσουν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» και ανέφερε: «Είναι κρίμα να μη βρεθεί μια λύση. Οπου υπάρχουν άνθρωποι, επιβάλλεται σεβασμός».

Γ.Σ.