Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 18:03

Ενημερωτική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στα Φιλιατρά

Ενημερωτική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στα Φιλιατρά

Ενημερωτική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Στην εκδήλωση τονίστηκε πόσο πολύ σημαντική είναι η πρόληψη, κάτι που μπορεί να γίνει με το κάθε παιδί να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του, αλλά και με το να μπορεί να επικοινωνεί με το άμεσο περιβάλλον του που είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Επισημάνθηκε η ουσιαστική επικοινωνία που πρέπει να έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους, έτσι ώστε και αυτά να μπορούν εύκολα να τους πουν τι τους συμβαίνει και τι κάθε φορά τους απασχολεί.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη κοινωνική ανθρωπολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΨΥ και η Ελένη Βλαχάδα ψυχολόγος επιστημονικό στέλεχος του ΚΕΠΕΨΥ.

Χαρακτηριστικά η κ. Βλαχοπουλιώτη μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα επισήμανε: «Στόχος μας είναι σαν κέντρο πρόληψης να δώσουμε έμφαση στο ότι ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, να επικοινωνούν για οτιδήποτε τους απασχολεί με τους γονείς τους, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως το bullying. Η καλύτερη πρόληψη είναι να νιώθει το παιδί όμορφα με τον εαυτό του, να εκτιμά και να αγαπά τον εαυτό του όπως είναι, να ανακαλύψει τις δεξιότητες και τις ικανότητες του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι ενήλικοι άνθρωποι που είναι δίπλα του, γονείς και εκπαιδευτικοί. Επίσης οι γονείς πρέπει να εστιάζονται στην ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί τους, να το ακούν να το αφουγκράζονται να προσπαθούν να ακούσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γιατί όταν ένα παιδί νιώσει ότι είναι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να μιλήσει, θα είναι πιο εύκολο να μιλήσει. Η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς. Δεν περιμένουμε το πρόβλημα να μας χτυπήσει την πόρτα. Αρκεί να είσαι εκεί ως παρατηρητής, ως καλός ακροατής, ως άνθρωπος που πραγματικά νοιάζεσαι για τους νέους».

Από την πλευρά του Ομίλου ο Νίκος Κούρδογλου μας τόνισε: «Είπαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τους γονείς για τις αιτίες του φαινόμενου, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά κυρίως πώς να το προλάβουμε να μην εμφανίζεται». 

Κ.Μπ.