Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 18:37

Πρόταση για δημιουργία Ακαδημίας Λιμενικού στην Μπούκα

Τη δημιουργία Ακαδημίας Λιμενικού στο παραθαλάσσιο οικόπεδο του υπουργείου Ναυτιλίας στην Μπούκα προτείνει η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Νοτίου Πελοποννήσου. 

Οπως λέει στην "Ε" ο πρόεδρος της ένωσης, Σαράντος Καμβύσης, το υπουργείο Ναυτιλίας διαθέτει 60 στρέμματα στην παραλία της Μπούκας και «θα μπορούσε να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να γίνει εκεί η Ακαδημία του Λιμενικού». Το οικόπεδο αυτό το έχει παραχωρήσει στο υπουργείο η Ενωση Εφοπλιστών, και «θα μπορούσαν οι τοπικοί φορείς να εκμεταλλευτούν την δημιουργία Ακαδημίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που έτσι κι αλλιώς έχει δεσμευτεί να κάνει ο υπουργός». Θετικά όπως λέει «το βλέπει και η ηγεσία, αλλά θα πρέπει να βρεθούν κάποια κονδύλια για να δημιουργηθεί. Ως Ενωση το έχουμε θέσει επανειλημμένα και λέμε ότι αυτή η έκταση μένει για χρόνια ανεκμετάλλευτη».

Ο κ. Καμβύσης, μιλώντας στην "Ε" για τα συνδικαλιστικά αιτήματα των λιμενικών, κάνει λόγο και για τις ελλείψεις σε αξιωματικούς κι υπαξιωματικούς, τόσο στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας όσο και σε αυτό της Νεάπολης. Στην Καλαμάτα, όπως λέει, υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας για τους αξιωματικούς, γιατί υπάρχουν 5 με 6 κενά - ενώ μαζί με τις ελλείψεις στη Νεάπολη «υπάρχει υποστελέχωση σε υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, τουλάχιστον 70% κάτω από αυτό που προβλέπεται στις θέσεις αυτές». 

 

ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ

Ελλείψεις δεν υπάρχουν στο υπόλοιπο λιμενικό προσωπικό, όμως εδώ και 11 χρόνια, όπως λέει ο Σ. Καμβύσης, «πληρώνουμε κι εμείς ένα μέρος της κρίσης - με την έννοια ότι δεν μας έχει χορηγηθεί από την υπηρεσία ούτε ένα ζευγάρι κορδόνια για τουλάχιστον 11 χρόνια». Ολο τον εξοπλισμό «τον επιβαρυνόμαστε εμείς από την τσέπη μας: τη στολή, τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις χειροπέδες, τις ζώνες, τα κλομπ, όλα από την τσέπη μας». 

Η Ενωση στο παρελθόν έχει προσφέρει κάποια αλεξίσφαιρα γιλέκα σε λιμενικούς της Πύλου και της Καλαμάτας, αλλά «οι χορηγίες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και ο συνδικαλιστικός φορέας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υπηρεσία». 

Σχετικά με τα μέσα του λιμενικού ο πρόεδρος της ένωσης αναφέρει ότι εκτός από το σκάφος που χρειάζεται και είναι πάγιο αίτημα, «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις τον τελευταίο χρόνο για ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και των άλλων χερσαίων μέσων. Τα αυτοκίνητα της Κυπαρισσίας και της Κορώνης έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα και υπερβαίνουν τα 12 χρόνια στην υπηρεσία». 

Ειδικά για το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, λέει ότι ενισχύθηκε με αυτοκίνητα μετά την κατάργηση της λιμενικής αρχής Αγ. Νικολάου, αλλά όπως συμπληρώνει, «η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να έχει συνδυαστεί με την ενίσχυση σε μέσα για όλες τις υπηρεσίες που παρέμειναν. 

Τέλος, ο Σαράντος Καμβύσης αναφέρει ότι οι λιμενικοί περιμένουν «να υλοποιήσει η κυβέρνηση την προεκλογική της δέσμευση, δηλαδή την αποκατάσταση των μισθών μας προ του 2012, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας». 

Ν.Κ.