Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 21:13

Γλυπτό του Κων. Δούση σε πάρκο στη Αγία Νάπα

Γλυπτό του Κων. Δούση σε πάρκο στη Αγία Νάπα

Το έργο του Καλαματιανού γλύπτη Κωνσταντίνου Δούση "Ελευθερίας ανάθημα" κοσμεί πλέον το Πάρκο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας στην Κύπρο.

Το έργο τοποθετήθηκε επίσημα την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου από το συνεργείο του τεχνικού τμήματος του Δήμου, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Καρούσου και του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Δούση. Το έργο  εμπνεύστηκε ο ίδιος από την τραγωδία του 74’. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας απένειμε στον κ. Δούση πλακέτα και αναμνηστικά δώρα, τον συνεχάρη και τον ευχαρίστησε. 

Το έργο έγινε στο πλαίσιο του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής Αγίας Νάπας, το οποίο ξεκίνησε από την 1 Νοεμβρίου 2014. Η λήξη είναι στις 10 Μαΐου. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργήσει έργα για το Συμπόσιο οι: Ahmed Abdel-Tawab και Omar Toussoun από την Αίγυπτο, Αντώνης Μυρωδίας, Κωνσταντίνος Δούσης και Αφροδίτη Σαρταμπάκου από Ελλάδα, Genti Tararnxhiu από Ιταλία – Αλβανία, ο Σέρβος Vladan Martinovic, ο Αυστριακός Jakob Neulinger, ο Ιταλός Stefano Sabetta, οι Ισραηλίτες Hani Khatib και Eyal Assulin, η Vasilisa Chugunova από Ρωσία, ο Gadadhar Ojha από Ινδία, και ο Levchenko Mykhailo από Ουκρανία.

Μέχρι τις 10 Μαΐου αναμένονται ακόμη 34 καλλιτέχνες από Ιταλία, Κούβα, Γαλλία, Τυνησία, Ελλάδα, Ουκρανία, Γεωργία, Κολομβία, Αργεντινή, Συρία, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Αυστραλία, Σερβία και Κύπρο.

Το "Ελευθερίας ανάθημα", δηλαδή το "τάμα προς την ελευθερία" είναι ένα τρίπτυχο έργο, συμβολικό. "Στην μια πλευρά του είναι ένα πρόσωπο γυναίκας που βγάζει μια κραυγή απόγνωσης μέσα από τα συρματοπλέγματα, μια κραυγή ελευθερίας γι' αυτό το οποίο πέρασαν και περνάνε οι Κύπριοι, από την εισβολή και μετά. Η δεύτερη πλευρά του έργου είναι η μάνα με το μωρό στην πλάτη, που δείχνει τον ξεριζωμό των Κυπρίων από τα σπίτια τους, τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο" εξηγεί ο καλλιτέχνης. Η τρίτη δείχνει μια φτερωτή Νίκη σε μοντέρνα γλυπτική απόδοση, που συμβολίζει το σήμερα και το ότι η ελευθερία και η νίκη θα έρθει όχι με τα όπλα, αλλά με την παιδεία και τον πολιτισμό.