Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 19:30

Εγκαίνια έκθεσης της Gerda Καζάκου στην Κορώνη

Τα εγκαίνια της έκθεσης της Gerda Καζάκου (με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα) θα γίνουν αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο κτήριο του Ιδρύματος Μανιατάκη στο κέντρο της Κορώνης.

Η έκθεση των νέων έργων γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης (Koroni Arts Festival), θα διαρκέσει μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 8 - 11 μ.μ..  

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι"Cuts and Assemblage - painting with scissors and a bit glue" (Αποκοπές και συναρμολογήσεις - ζωγραφίζοντας με ψαλίδι και λίγη κόλλα). Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. οργανώνεται στον ίδιο χώρο και σχετικό εργαστήριο.    

Τα έργα που εκθέτει η ζωγράφος σχολιάζουν την Ελληνική επικαιρότητα μέσα από μύθους και παραμύθια. Καλούν σε αναστοχασμό γύρω από την σημερινή πραγματικότητα και το μέλλον.  Τα έργα μεσολαβούν ανάμεσα σε αφαίρεση και ρεαλισμό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «μυθικό ρεαλισμό». Ενα μέρος τους δίνει την ψευδαίσθηση ισορροπημένων καταστάσεων που όμως απειλούνται κάθε στιγμή με κατάρρευση, ενώ ένα άλλο παραπέμπει σε δυνατότητες που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Η φιλοσοφία της είναι «τα πάντα ρέει» του Ηρακλείτου. Δεν μπορείς ποτέ να μπεις στο ίδιο ποτάμι. Η μέθοδος είναι πρωτότυπη: Η ζωγράφος ψαλιδίζει παλιούς της πίνακες σε ακανόνιστα στοιχεία και τα ανασυνθέτει σε μια νέα εικόνα. Στη συνέχεια τη φωτογραφίζει και σε κάποιες περιπτώσεις την επεξεργάζεται ηλεκτρονικά Ετσι η βασική ανασύνθεση έχει εκπληρώσει την αποστολή της και μπορεί να διαλυθεί. Τα στοιχεία της μπορούν τώρα να ανασυντεθούν πάλι σε άλλη εικόνα με διαφορετικό περιεχόμενο. Μια αέναη διαδικασία ανακύκλωσης. 

Η Γκέρντα Καζάκου, γεν. Struck, γεννήθηκε στο Χάϊλιγκενχάφεν της Γερμανίας, πόλη-λιμάνι στη Βαλτική θάλασσα. Μετά από σπουδές στο Βερολίνο, Κίελο και Φρανκφούρτη απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.). Εχει πλέον την έδρα της στην Ελλάδα. Εργα της παρουσίασε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Βερολίνο, στην Αθήνα, σε Λονδίνο και Seattle και σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Ορισμένα έργα της επιλέχθηκαν για εξώφυλλα βιβλίων που εκδόθηκαν σε Ελλάδα και Γερμανία. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Καζάκο και έχουν ένα γιο.