Δευτέρα, 30 Μαϊος 2011 12:53

Προτάσεις Ν. Κουφού στην Υγειονομική Περιφέρεια για "συνένωση δυνάμεων στα πλαίσια του ΕΣΥ"

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ. και λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη της αποτελεσματικότερης αλλά ταυτόχρονα και αποδοτικότερης κάλυψης της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό Λακωνίας,  προτείνονται τα παρακάτω:
Ενιαία Υγειονομική Μονάδα με ενιαία Διοικητική λειτουργία στην Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας
Το Κέντρο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας πρέπει να εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού με αναβαθμισμένες υγειονομικές δυνατότητες, με ενίσχυση στελεχιακού δυναμικού και απόκτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας ορισμένων τμημάτων του Νοσοκομείου - Κ.Υ Μολάων, ώστε να ανταποκρίνεται στην παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας στην εκτεταμένη και δύσκολη προσβάσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Λακωνίας.
Κέντρα Υγείας
Στο νομό υπάρχουν πέντε (5) Κέντρα Υγείας
Κ.Υ. Νεάπολης: Διατήρηση της υπάρχουσας υγειονομικής μονάδας
Κ.Υ. Βλαχιώτη: Η έδρα του απέχει 7-10΄ από το Νοσοκομείο Μολάων και 30΄από το Νοσοκομείο Σπάρτης. Ως εκτούτου οι υπηρεσίες του Κ.Υ. είναι εφικτό να προσφέρονται με αποτελεσματικότητα από τα δύο (2) νοσοκομεία με τη μετατροπή του Κ.Υ. Βλαχιώτη σε Πολυδύναμο Ιατρείο.
Κ.Υ. Γυθείου: Να παραμείνει ως έχει, διότι η περιοχή του Γυθείου απέχει περίπου 45΄από το Νοσοκομείο της Σπάρτης και ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στον αυξημένο αριθμό των κατοίκων και ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, διαθέτοντας επάρκεια προσωπικού.
Κ.Υ. Αρεόπολης: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του μπορούν να αναληφθούν από το όμορο Κ.Υ. Γυθείου, το δε Κ.Υ. Αρεόπολης να συνεχίσει τη λειτουργία του ως Πολυδύναμο Ιατρείο.
Κ.Υ. Καστορείου: Η υπάρχουσα λειτουργία βασίζεται σε μία ειδικευμένη ιατρό και μία νοσηλεύτρια στερείται δε Οργανισμού και εξοπλισμού και για το λόγο αυτό προτείνεται η μετατροπή του σε πολυδύναμο ιατρείο, ώστε να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Περιφερειακά Ιατρεία: Τα τελευταία χρόνια τα Π.Ι. συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ίδιο αριθμό χωριών παρότι ο πληθυσμός φθίνει σημαντικά. Επιπλέον υπάγονται σε Κ.Υ. τα οποία γεωγραφικά είναι ασύνδετα με την περιοχή λειτουργίας τους.
ΕΚΑΒ.
Δημιουργία υποσταθμού ΕΚΑΒ στους Μολάους με κινητή μονάδα 24ωρης κάλυψης για την αντιμετώπιση των επείγοντων περιστατικών ολόκληρης της Λακωνικής έκτασης. Υπαγωγή όλων των νοσοκομειακών και των Κ.Υ. ασθενοφόρων και οδηγών στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας για εξυπηρέτηση προγραμματισμένων διακομιδών και επικουρία ΕΚΑΒ.
Συνημμένα σας υποβάλουμε την πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Ο  Διοικητής 
Νικόλαος  Ι. Κουφός


NEWSLETTER