Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 11:26

Ο Χρυσόστομος στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας: Πράξη αγάπης η μεταμόσχευση

«Η μεταμόσχευση αποτελεί πράξη αγάπης που αγγίζει την αυτοθυσία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας προχθές Πέμπτη το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας.

Ο κ Χρυσόστομος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αναπτύσσοντας το θέμα «Η δωρεά οργάνων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης - Θεολογική θεώρηση», σημείωσε ότι αν και «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα, η δωρεά οργάνων δεν γίνεται από ασέβεια προς τον Θεό, ούτε πάλι το υπό αφαίρεση όργανο κρίνεται περιττό ή επιβλαβές για την ηθική συγκρότηση του ανθρώπου. Αντίθετα αναγνωρίζεται η πολυτιμότητα και η μοναδικότητά του». 

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατασκευάσει όργανα και να υποκαταστήσει τη φύση, γι’ αυτό αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα υπό του Θεού δοσμένα, ωθούμενος από φίλτρο αγάπης προς τον συνάνθρωπο».

Επισήμανε δε ότι «η μεταμόσχευση δεν θεωρείται ακρωτηριασμός, που ηθικά απαγορεύεται, αλλά αποτελεί πράξη αγάπης που αγγίζει την αυτοθυσία».