Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 08:21

Σεμινάριο κινηματογράφου και casting για διαφήμιση στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Σεμινάριο κινηματογράφου και casting για διαφήμιση στην Καλαμάτα

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν μέχρι το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου και το πρωτότυπο σεμινάριο που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα, με αντικείμενο τα μυστικά της κινηματογράφησης.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε την 7η τέχνη από τη σκοπιά των δημιουργών... αλλά κυρίως να μάθουμε πώς να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για τη δουλειά ή την καθημερινότητά μας.
Παράλληλα όμως, στον ίδιο χώρο, τις ίδιες μέρες, αλλά σε διαφορετικές ώρες, θα γίνει στην Καλαμάτα casting: μια επιλογή προσώπων δηλαδή, ανοιχτή σε όλους. Και πού ξέρετε; Ισως το αξιομνημόνευτο πρόσωπο της επόμενης επιτυχημένης διαφήμισης... να είναι το δικό σας!

"ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ
Το σεμινάριο κινηματογράφου θα γίνει στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα, με εισηγητή το σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά. Η διοργάνωσή του ανήκει στην ΚΟΙΝΣΕΠ "Πράματα και Θάματα", εκ μέρους της οποίας μας μίλησαν οι δυο κυρίες της: η Εύη Γιαννακοπούλου, που από Αθηναία επέλεξε να γίνει Καλαματιανή, και η Καλαματιανή Γιώτα Μηλίτση, που μας βγάζει ασπροπρόσωπους στην Αθήνα.
Και οι δύο ηθοποιοί εξήγησαν καταρχάς ότι το σεμινάριο αυτό εγκαινιάζει τις πιο "εκπαιδευτικές" δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ - τις δράσεις δηλαδή που εκτείνονται πέρα από την καθαρά καλλιτεχνική παραγωγή. Θα ακολουθήσουν μάλιστα πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες, για σύντομα αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας σεμινάρια (master class), με διαφορετικά ενδιαφέροντα θέματα: από τις τέχνες και τον πολιτισμό ως την οικολογία και τη διατροφή.
Ουσιαστικά η ΚΟΙΝΣΕΠ (μέλη της οποίας είναι επίσης οι Καλαματιανοί ηθοποιοί Αλέκος Κολιόπουλος και Γιώργος Τσαπόγας) ονειρεύεται να εφαρμόσει και στην Καλαμάτα μια σύγχρονη τάση, η οποία θέλει να οργανώνονται κύκλοι μαθημάτων που καταπιάνονται βιωματικά με έναν ή περισσότερους τομείς της τέχνης ή της ζωής - και στους οποίους συμμετέχουν όχι μόνο οι επαγγελματίες ή οι σπουδαστές του κάθε χώρου, αλλά και κάθε απλός άνθρωπος που θέλει να πλουτίσει τις εμπειρίες του και ν' ανοίξει τους ορίζοντές του. 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το εν λόγω σεμινάριο έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το Νίκο Καλλαρά με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας - όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βόλος και Βέροια. Σύμφωνα με την Εύη Γιαννακοπούλου, απευθύνεται καταρχάς σε κάθε κινηματογραφόφιλο  και σε κάθε άνθρωπο που νιώθει πως οτιδήποτε μαθαίνει αποτελεί κέρδος και εμπειρία.
Απευθύνεται ακόμη περισσότερο σε νέους που θέλουν να εντρυφήσουν στα μυστικά της κινηματογραφίας, ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά αργότερα. Ακόμη, αφορά ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν διάφορα projects στο σχολείο, αλλά και τους γονείς που θέλουν να μάθουν π.χ. πώς να απαθανατίζουν με τον καλύτερο τρόπο μια γιορτή στην οποία συμμετέχει το παιδί τους.
Το σεμινάριο θα γίνει 5-10 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, και χωρίζεται σε 4 ενότητες. Α) Συγγραφή σεναρίου. Η δομή και η διάταξη ενός σεναρίου καθώς και ο σημαντικός του ρόλος στην ταινία. Β) Βασικές αρχές σκηνοθεσίας. Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη του βλέμματος. Τα κυριότερα εκφραστικά μέσα του σκηνοθέτη και ορισμένοι βασικοί κανόνες κινηματογράφησης. Λίστα πλάνων με βάση το σενάριο (ντεκουπάζ) και πώς απεικονίζονται στο story board. Καδράρισμα. Το πλάνο με βάση το μέγεθος και τη γωνία λήψης. Κινήσεις της κάμερας, κανόνας των τρίτων, κανόνας του άξονα. Γ) Τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας και ο ρόλος των συντελεστών. Οργάνωση παραγωγής: Βήματα και κανόνες. Δ) Πρακτικό εργαστήριο: Cam and Rec. Ασκηση αυτοσχεδιασμού με εφαρμογή όσων διδάχτηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου. Αρμοδιότητες κινηματογραφικού συνεργείου και ηθοποιών, με την καθοδήγηση του εισηγητή.
Στο διήμερο 10ωρο σεμινάριο (μετά την παρακολούθηση του οποίου θα δοθεί σχετική βεβαίωση) θα προβάλλονται διαφάνειες PowerPoint και θα δίνονται οπτικοακουστικά παραδείγματα. Το κόστος παρακολούθησης είναι 45 ευρώ, ενώ για φοιτητές και ανέργους 30 ευρώ). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 6937-487697, pramata.thamata@gmail.com.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για τη διεξαγωγή του πρώτου αυτού σεμιναρίου, η ιδέα προέκυψε σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Με την ευκαιρία αυτή η Εύη Γιαννακοπούλου και η Γιώτα Μηλίτση τόνισαν ξανά τη διάθεση και την πρόθεση της ΚΟΙΝΣΕΠ "Πράματα και Θάματα" να συνεργαστεί με όσο περισσότερους φορείς γίνεται, ιδιωτικούς ή δημόσιους - με στόχο να προωθείται και να διαχέεται στον κόσμο η αγάπη για όλες τις τέχνες, αλλά και κάθε είδους δημιουργικότητα.
Ηδη η σχετικά νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ συνεργάζεται με την ομάδα "Πάμε μια βόλτα" (με την οποία διοργάνωσαν πρόσφατα την εκδήλωση για τον στοχαστή Κωστή Παπαγιώργη, αλλά και την περιήγηση στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ), καθώς επίσης με το σχήμα "Συν 1 - Μιχάλης Τούμπουρος" στον τομέα του θεατρικού παιχνιδιού.
Οι δυο ηθοποιοί υπογράμμισαν δε με έμφαση ότι, πέρα από τους υπάρχοντες σχεδιασμούς της ΚΟΙΝΣΕΠ, η εταιρεία είναι πάντα ανοιχτή σε ανθρώπους, ιδέες, προτάσεις και συνεργασίες. Μάλιστα, όσοι λάβουν μέρος στο σεμινάριο του Σαββατοκύριακου, θα κληθούν στο τέλος να συμπληρώσουν ένα πολύ μικρό ερωτηματολόγιο: Οι ερωτήσεις του θα αφορούν κυρίως την εμπειρία τους από το σεμινάριο, αλλά θα τους ζητούνται επίσης απόψεις και ιδέες -αν υπάρχουν- προς υλοποίηση από τα "Πράματα και Θάματα".
Καταλήγοντας, οι κυρίες της ΚΟΙΝΣΕΠ σημείωσαν τη διάθεση της εταιρείας να βοηθήσει όσο γίνεται τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Καλαμάτα - ειδικά όσο περνά ο καιρός, ωριμάζει το αίτημα και συντονίζεται καλύτερα η όλη προσπάθεια.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ!
Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το σεμινάριο κινηματογράφου, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής (από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι και τις δύο μέρες) θα γίνει casting ανοιχτό για ανθρώπους κάθε ηλικίας και... φυσιογνωμίας!
Πρόκειται για μια συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ με την εταιρεία Base Models που λειτουργεί από το 1992 στην παραγωγή διαφημίσεων και ταινιών. Η Εύη Γιαννακοπούλου τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, να περάσουν και να δώσουν το στίγμα τους, με την καθοδήγηση των έμπειρων επαγγελματιών: Ετσι θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αρχείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εταιρείες-πελάτες της Base Models για να διαλέξουν τον επόμενο χαρακτήρα που θέλουν να διαφημίσει το προϊόν τους. Και σχολίασε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής - οπότε αν επιλεγεί κάποιος για ένα γύρισμα, θα κερδίσει εύκολα κάποια χρήματα, χωρίς να λείψει παρά μόνο λίγες ώρες απ' τον τόπο ή τη δουλειά του...


1 ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ
Η "Ε" σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ "Πράματα και Θάματα" προσφέρει μία ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο διήμερο-10ωρο πρακτικό σεμινάριο κινηματογράφου (αξίας 45 ευρώ) μετά από κλήρωση. Δηλώστε συμμετοχή στο www.eleftheriaonline.gr από σήμερα Τετάρτη 11/11 στις 8 το πρωί, έως και αύριο Πέμπτη 12/11 στις 12 τα μεσάνυχτα.


[Ρεπορτάζ: Πέπη Αλευρά]


NEWSLETTER