Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 21:05

«Ο εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» την Πέμπτη στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη (βίντεο)

Γράφτηκε από την

«Ο εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» την Πέμπτη στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη (βίντεο)

Την ταινία «Ο εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» προβάλλει η Filmhouse /​ Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη στις 9.15 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ο «Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» ξεκινάει με μια αυτοκτονία που εκτυλίσσεται σε μια μικρή τάξη δημοτικού και ο κεντρικός της ήρωας είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας. Είναι μια ταινία για το θάνατο, για την εκπαίδευση, για τη μετανάστευση. Και όχι μόνο. Είναι μια διατριβή πάνω σε πολύ σκληρά θέματα, που όμως δε σε βαραίνουν, γιατί η ματιά της αποπνέει μια τρυφερότητα και μια ειλικρίνεια που σε σαγηνεύει.  Χωρίς να γίνεται μελό, με μια φυσικότητα που δεν εξιδανικεύει ούτε τα παιδιά, ούτε τον παράδοξο δάσκαλό τους και χάρη στην πολύ όμορφη φωτογραφία της, το θεατρικό έργο της Εβελίν ντε λα Σενελιέρ «Bashir Lazhar» μετατρέπεται σε μια πολύ αξιόλογη ταινία.

Αβαντάζ της ταινίας είναι ο Αλγερινός κωμικός ηθοποιός Φελάγκ ο οποίος με αρκετές αναφορές στον βωβό κινηματογράφο δίνει σάρκα και οστά στον «κύριο Λαζάρ», ενώ οι εκπληκτικές ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών κλέβουν την παράσταση.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ και έχει αποσπάσει 6 Βραβεία Genie στον Καναδά.

Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στην "Κιβωτό του Κόσμου". Η σκηνοθεσία είναι του Philippe Falardeau, παίζουν: Mohamed Fellag, Sophie Nelisse, Emilien Neron.