Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 08:15

Zημιές από φωτιά στο Εργαστήριο Ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Κανονικά λειτουργεί το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου, αφού αποκαταστάθηκαν αυθημερόν οι μικρές βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που προκλήθηκαν μετά από φωτιά που πήρε μηχάνημα, το οποίο λειτουργεί με φορτισμένες μπαταρίες και δίνει ρεύμα όταν έχει διακοπή η ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", αλλά και όπως διαβεβαίωσε την "Ε" ο Παναγιώτης Κάτσαρης, διευθυντής Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πηγαίνουν κανονικά δείγματα ελαιολάδου για αναλύσεις και να παραλαμβάνουν τα ανάλογα πιστοποιητικά αναλύσεων.

Η φωτιά στο μηχάνημα εκτιμάται ότι ξεκίνησε το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής, στο υπόγειο έξω από το Εργαστήριο Ελαιολάδου. Ενας συνταξιούχος υπάλληλος του Ινστιτούτου περνούσε τυχαία από την οδό Λακωνικής και φώναξε την Πυροσβεστική και τους υπεύθυνους, μεταξύ 7 και 8 το βράδυ. Οπως μας είπε ο κ. Κάτσαρης, το Εργαστήριο δεν επηρεάστηκε, αλλά ζημιές υπέστησαν ένας θάλαμος-ψυγείο και καταψύκτες του Ινστιτούτου και έχει καπνιστεί και το κτήριο. Η φωτιά είχε δυσκολία στην κατάσβεσή της γιατί οι μπαταρίες έκαναν αυτανάφλεξη και οι πυροσβέστες για να σβήσει πάλευαν μέχρι τις 11 τη νύχτα και έβγαλαν έξω τις μπαταρίες, καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά το Ινστιτούτο και το Εργαστήριο ήταν κλειστά και χθες έψαχναν να βρουν τι έγινε με το μηχάνημα, το οποίο κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ και καταστράφηκε. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν και σε δύο ηλεκτρολογικούς πίνακες που βρίσκονταν πάνω από το μηχάνημα και άλλες ζημιές από βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε σε μηχανήματα του Ινστιτούτου. Βέβαια χθες γίνονταν οι πρώτες εκτιμήσεις και η καταγραφή των ζημιών, και παρόλο που το κτήριο ήταν όλο καπνισμένο έγιναν κανονικά οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό χρήσης φυτοφαρμάκων σε αγρότες, γιατί το σύστημα άνοιγε συγκεκριμένη ώρα. Σήμερα συνεργείο καθαρισμού θα αναλάβει να καθαρίσει, ενώ χθες το πρωί έγινε ένα πρώτο μικρό συμμάζεμα από τους εργαζόμενους, για να λειτουργήσει το Ινστιτούτο.

Ν.Κ.