Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 12:02

10 λεπτά περίπατος στην Καλαμάτα με το μπαστούνι του τυφλού (βίντεο-φωτογραφίες)

Αφιλόξενη, με απίθανες παγίδες σε κάθε της γωνιά η πόλη της Καλαμάτας, «κλείνει» στα σπίτια τους την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αλλά και γενικότερα άτομα με αναπηρία.

Ειδικά για τους τυφλούς, αν και τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν υποδομές, όπως οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες και ηχητικά φανάρια, αυτά είτε είναι σε λάθος θέση, είτε δε λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις.  Χαρακτηριστικό μάλιστα του προβλήματος είναι το γεγονός πως σε αρκετά σημεία οι οδηγοί όδευσης, είτε σταματούν ξαφνικά αφήνοντας στο… πουθενά τον τυφλό, είτε καταλήγουν πάνω σε κολόνες, περίπτερα, ή περνούν πάνω από… τρύπες για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους στην πόλη οι συνάνθρωποί μας που δε βλέπουν, τα διαπιστώσαμε με τη βοήθεια του Παναγιώτη Μανωλόπουλου, ενεργού μέλους του τοπικού σωματείου τυφλών, της Περιφερειακής Ενωσης Νοτίου Πελοποννήσου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,  σε μια σύντομη βόλτα  στο νότιο τμήμα της πόλης. Μας έδειξε οδηγούς όδευσης που ξαφνικά σταματούν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα μόνο ένας καλά εξοικειωμένος με την πόλη τυφλός να μπορεί να τα βγάλει πέρα, ηχητικά φανάρια που λειτουργούν… κατά διαστήματα, κ.λπ. Όμως,, πάνω απ’ όλα διαπιστώσαμε το πόσο μεγάλα προβλήματα δημιουργούν οι ασυνείδητοι οδηγοί που κλείνουν ράμπες και πεζοδρόμια.

Μέσα σε όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την πόλη της Καλαμάτας, λίγο πιο πέρα από το πολυσύχναστο κέντρο της, ο Παναγιώτης αναφέρθηκε σε έναν παραλίγο τραυματισμό τυφλού την Καλαμάτα, το προηγούμενο διάστημα, επειδή δεν υπήρχε οδηγός όδευσης. Σε άλλη περίπτωση θυμάται πως ο οδηγός περνούσε πάνω από μια… τρύπα που είχε ανοιχτεί για δημόσιο έργο. 

Σε αρκετά σημεία της πόλης διαπιστώνονται πλήθος παραλείψεων στο τεχνικό κομμάτι των υποδομών που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των τυφλών. Προφανώς η εντύπωση που έχει ο Παναγιώτης για την πόλη δεν είναι.. πολιτισμένη και όχι άδικα εκτιμά πως με τέτοιες υποδομές μια πόλη δε μπορεί να διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στο ερώτημα γιατί δεν συνεχίζονται κανονικά σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων οι οδηγοί όδευσης τυφλών στην περιοχή της οδού Κρήτης, ο Παναγιώτης δεν έχει απάντηση, αφού δεν είναι… ούτε δήμαρχος, ούτε εργολάβος. Ωστόσο ανήκει στους ανθρώπους αυτούς που όπως λέει θα έπρεπε να είχαν λόγο και ρόλο στις αποφάσεις για την εκτέλεση τέτοιων έργων, αφού έχουν άποψη και γνωρίζουν τι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση. Δε διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για έργα του… θεαθήναι και γενικότερα χωρίς ουσιαστική μελέτη.

Αν και αναγνωρίζει πως έγινε μια προσπάθεια στην πόλη της Καλαμάτας για τη δημιουργία υποδομών, δυστυχώς αυτές δεν εξυπηρετούν, αφού  έγιναν αποσπασματικά και δεν ολοκληρώθηκαν, με συνέπεια να αναγκάζονται άνθρωποι με προβλήματα όρασης να… μένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, οι οποίοι προφανώς δεν έχει σημασία αν είναι λίγοι ή πολλοί, αφού όπως τονίζει, ο κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να ζήσει.  

 

Βίντεο - μοντάζ:  Κέλλυ Δημητρούλια

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης

Διαβάστε επίσης: 20 λεπτά στους δρόμους της Καλαμάτας με το Γιώργο Λαζαρίδη