Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 19:27

Χάος στις στροφές: Η «σαρανταποδαρούσα» φράκαρε την Τσακώνα

Γράφτηκε από την

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς που ανέβαιναν τις στροφές της  Τσακώνας χθες νωρίς το πρωί, με συνέπεια να εγκλωβιστούν πίσω από τον 120 μέτρων συρμό που μετέφερε τη γιγαντιαία τουρμπίνα στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η Τροχαία δεν είχε απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων, με συνέπεια να εγκλωβιστούν για ώρες πολλά φορτηγά και ορισμένα λεωφορεία από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων επέλεξαν να ταξιδέψουν προς Αθήνα είτε μέσω Διαβολιτσίου - Αγίας Θεοδώρας, είτε μέσω Θουρίας προς Δυρράχι, όπου επίσης όμως υπήρξαν προβλήματα επειδή υπήρχε αυξημένη κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Για τις εναλλακτικές διαδρομές από κάποια στιγμή και ύστερα ενημέρωναν τους οδηγούς αστυνομικοί της Μεσσηνίας, τόσο στα φανάρια της Θουρίας όσο και στη διασταύρωση της Κυπαρισσίας.
Στην Τσακώνα, τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσει το προσωπικό της μεταφορικής εταιρείας ήταν πολλά και συχνά, καθώς τόσο το υπερβολικό βάρος του συρμού (συνολικού βάρους άνω των 700 τόνων) και το μεγάλο μήκος του, χρειάζονταν ειδικούς χειρισμούς σε κάθε στροφή. Να σημειωθεί πως το φορτίο έσερναν 4 τράκτορες κι έσπρωχναν ακόμα δύο.
Η πρώτη μεταφορά τεράστιου φορτίου πάντως ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα, αφού χρειάστηκε 12 περίπου ώρες για ν' ανέβει την Τσακώνα. Τα επόμενα ανάλογα φορτία εκτιμάται από την εταιρεία πως θα μεταφερθούν σε λιγότερο χρόνο.
Να σημειωθεί πως μεγάλη καθυστέρηση σημειώθηκε στο 55ο χλμ. της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτα. Στο συγκεκριμένο σημείο χρειάστηκε ένας ακόμα τράκτορας να τραβήξει τη δεύτερη πλατφόρμα του συρμού για να ανέβει το όχημα στην απότομη ανηφόρα. Αλλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν όταν χρειάστηκε να αντικατασταθούν λάστιχα. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο συρμός με την τουρμπίνα στάθμευσε σε φαρδύ σημείο του δρόμου και επετράπη η κυκλοφορία των οχημάτων από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, εκ περιτροπής.
Στο 55ο χιλιόμετρο, μεταξύ των εγκλωβισμένων βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου η οποία κατευθυνόταν στην Τρίπολη για να συμμετάσχει στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οση ώρα παρέμεινε στο σημείο, μέχρι να ανοίξει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και αναχωρήσει για τον προορισμό της, έδινε οδηγίες για τους χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να απεγκλωβιστούν οι επιβάτες των λεωφορείων, οι οποίοι τελικά συνέχισαν το ταξίδι τους κανονικά, με τα ίδια λεωφορεία. Λίγη ώρα αργότερα, μετά τις 12 το μεσημέρι, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Τσακώνα και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο που είχε σταθμεύσει η νταλίκα και διαπίστωσε πως η κυκλοφορία γινόταν κανονικά. Το ίδιο πληροφορήθηκε και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
Την κίνηση των οχημάτων ρύθμιζαν αστυνομικοί της Αρκαδίας με το συντονισμό της διοικητού της Τροχαίας Τρίπολης αστυνόμου β' Βασιλικής Κάντα.