Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 07:49

Ο Σαϊτοπόλεμος στη Μεσσήνη και την Εύα

Ο Σαϊτοπόλεμος στη Μεσσήνη και την Εύα

Θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου στο Δήμο Μεσσήνης. Στην πόλη της Μεσσήνης ο σαϊτοπόλεμος θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα στις 6 το απόγευμα στη θέση Μπεζεστένια και στην Εύα την Δευτέρα του Πάσχα θα γίνει σαϊτοπόλεμος και το κάψιμο του Ιούδα, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του χωριού.

Στη Μεσσήνη θα συμμετέχουν οι εξής Σαϊτολόγοι:  «Οι Επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κώστα Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι Απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το Μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη, το Μπουλούκι του Μάκη Κουφόγιαννη και «Τα Παλικάρια του Μωριά» με καπετάνιο τον Κώστα Τάπαρη. Στην Εύα, συμμετέχουν τα μπουλούκια του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα έθιμο που σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προήλθε από την χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Ελληνες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Αλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.