Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 07:53

Ζημιές στα αμπέλια προκάλεσε το χαλάζι στους Γαργαλιάνους

Σοβαρές ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Το μεγαλύτερο μέγεθος των προβλημάτων εντοπίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης που φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Οι παραγωγοί είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μέσα στο μισάωρο που διήρκεσε η χαλαζόπτωση, με κύριο χαρακτηριστικό της τη μεγάλη ένταση.

Από το χαλάζι χτυπήθηκαν τόσο τα σταφύλια όσο και οι μίσχοι των κλημάτων, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ολική καταστροφή, καθώς από την μία δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα ήδη χτυπημένα και κατεστραμμένα σταφύλια και από την άλλη ο κίνδυνος για μυκητολογικές ασθένειες είναι πολύ μεγάλος.

Από τους παραγωγούς και τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής ζητείται άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή για εκτίμηση των ζημιών, καθώς οι καταστροφές σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές. Χθες αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησαν γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας διαπιστώνοντας το μέγεθος των ζημιών.

Από τους παραγωγούς της περιοχής που έχουν πληγεί, ο Πάνος Παγάνης μας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή το απόγευμα είχαμε μια έντονη χαλαζόπτωση με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους, με αποτέλεσμα οι σταφίδες και τα αμπέλια στην περιοχή Λιβάρτζι Γαργαλιάνων σε ένα εύρος μέχρι και την Πάνιτσα να έχουν υποστεί ζημιές, κάποιες μέχρι και το 100% της παραγωγής τους. Η ζημιά είναι μεγάλη και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Εχουν χτυπηθεί όλα τα σταφύλια, πολλά έχουν πέσει και κάτω, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς οι βέργες έχουν τραυματιστεί και όσα σταφύλια έχουν απομείνει δεν θα μπορέσουν να τραφούν σωστά. Αυτό που ζητάμε είναι άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ γιατί αν δεν τύχουμε κάποιας αποζημίωσης καταστρεφόμαστε. Ολα τα έξοδα για την καλλιέργεια έχουν γίνει, το μεγάλο κόστος παραγωγής έχει γίνει. Ζημιές στην ίδια περιφέρεια έχουν γίνει και στις ελιές, μένει να δούμε το μέγεθος. Το χαλάζι ήταν μαζί με βροχή αλλά με μεγάλη διάρκεια και ένταση, με δυνατούς ανέμους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης ζήτησε την άμεση εκτίμηση των ζημιών τονίζοντας: «Λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή μας, κυρίως το ΒΑ τμήμα της πόλης, την Παρασκευή το απόγευμα, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ζημιές σε μεγάλη έκταση, ανεπανόρθωτες ζημιές σε αμπέλια, σταφίδες, ελιές και υπαίθρια κηπευτικά. Είχαμε επικοινωνία με τον επόπτη του ΕΛΓΑ κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος μας εξέφρασε την αδυναμία να έρθει να κάνει εκτίμηση λόγω της απεργίας και ενδεχομένως να έρθει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και απαιτούμε άμεσα να έρθουν οι αρμόδιοι να καταγράψουν τις ζημιές για να μπορέσει ο κόσμος που έχει πληγεί να αποζημιωθεί και να επιβιώσει».

Χθες στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο γεωπόνων της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με επικεφαλής τον διευθυντή της υπηρεσίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος επισήμανε: «Εχουν γίνει ζημιές σε κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια κυρίως στην περιοχή Λιβάρτζι Γαργαλιάνων, βορειοανατολικά των Γαργαλιάνων φτάνοντας μέχρι Μουζάκι και Φλόκα. Υπάρχει διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή, εμείς ενημερώσαμε τους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Από εκεί και πέρα για να προστατευθεί η παραγωγή θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα αλλά και μυκητοκτόνα ευρέος φάσματος. Ζημιές έγιναν και στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και σε υπαίθρια κηπευτικά σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων».

Να σημειωθεί ότι ζημιές έγιναν και σε άλλες περιοχές της Τριφυλίας, που επλήγησαν από χαλάζι, όπως αυτή του Ξηροκάμπου και του Στασιού Κυπαρισσίας.

 

Κ.Μπ.