Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 11:38

Συνέδριο για τα superfoods στο ΤΕΙ Πελοποννήσου παρουσία Μπόλαρη

Συνέδριο για τα superfoods  στο ΤΕΙ Πελοποννήσου παρουσία Μπόλαρη

 

Πάνω από 130 σύνεδροι από χώρες όπως η Κίνα (Χονγκ Κονγκ), η Μαλαισία, η Χιλή... συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για τα «Superfoods», που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα από σήμερα Πέμπτη μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Κατά την έναρξη των εργασιών το παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Στόχος είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των δικών μας παραδοσιακών προϊόντων να διεκδικήσουν μερίδιο από την αγορά των των συμπληρωμάτων διατροφής, των τροφοφαρμάκων και των λειτουργικών τροφίμων. Κυρίαρχο ανάμεσα σε πολλά είναι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, το οποίο θα βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κλεάνθη Ισραηλίδη, που συμμετέχει στην συνδιοργάνωση, πρόκειται για λειτουργικά και διατροφαρμακευτικά τρόφιμα, έναν «κλάδο αιχμής στον τομέα της διατροφής και των τροφίμων». Οπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει ένα μερίδιο από την πραγματικά μεγάλη παγκόσμια αγορά, στην οποία μπορούν να βρεθούν πολλά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, αρκετά εκ των οποίων θα εκτεθούν στον χώρο των εργασιών του συνεδρίου. 

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Γιώργο Ζακυνθινό, στόχος είναι να δοθούν τα ερεθίσματα, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. «Σαν χώρα θα πρέπει να πάρουμε μηνύματα για τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής, τροφοφαρμάκων και λειτουργικών τροφίμων» λέει χαρακτηριστικά.

 

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι απ’ όλο τον κόσμο, από τη Μαλαισία και την Ινδία μέχρι την Χιλή, την Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ, όπου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η έρευνα στον συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Θεόδωρο Βαρζάκα.