Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 08:16

Εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η δωρεά οργάνων και ιστών - Το ερώτημα για τις μεταμοσχεύσεις» έγινε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από την Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και συνδιοργανωτές τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών”, μεταξύ αυτών αρκετοί ιερείς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Εμμανουήλ Μάκαρης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχαήλ Μιχαήλ.

Διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν εισηγήσεις σχετικές με το σοβαρό και ευαίσθητο θέμα της δωρεάς των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στην εισήγησή του «Μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων – Η θέση της Εκκλησίας» υποστήριξε ότι η Εκκλησία δέχεται τη δωρεά οργάνων ως μία πράξη αγάπης και αυτοθυσίας με την οποία προσφέρεται ζωή, κάτι το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της ελευθερίας και του αυτεξουσίου του ανθρώπου, «είναι κίνηση ζωής και σεβασμού της υπάρξεως του κατ᾿ εικόνα και ομοίωση Θεού πάσχοντος συνανθρώπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους καθηγητές Ιατρικής Α. Καραμπίνη, Μ. Α. Δημόπουλο, Θ. Ψαλτοπούλου, Στ. Γραφάκο, Π. Τσιριγώτη, Η. Τσαγκάρη, Ι. Μπολέτη, Γ. Παπαθεοδωρίδη και Π. Χαλβατσιώτη.

Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ομιλητών και κοινού.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ctGx2la9xPw}