Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 09:14

Μεγαλώνει στη Μεσσηνία το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Αττικής

 

Η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς και τις καταστροφές από τις φωτιές στην Αττική έχει ξεσηκώσει κύμα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα και φυσικά στη Μεσσηνία.

Φορείς και επιχειρήσεις συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων πυροπλήκτων. Οπως προκύπτει, πολύ μεγάλη ανάγκη υπάρχει για φάρμακα και αίμα και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό για τρόφιμα. Γι’ αυτό και από φορείς της Μεσσηνίας γίνονται καλέσματα για αιμοδοσίες.

Σε συνέχεια των δράσεων στη Μεσσηνία που αναφέρθηκαν χθες, ακολουθούν οι νέες κινήσεις αλληλεγγύης που έγιναν γνωστές μέχρι χθες στην “Ε”.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Πρόσκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης απηύθυνε ο Δήμος Μεσσήνης. Η ανακοίνωση που υπογράφει ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης αναφέρει: “Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν με είδη πρώτης ανάγκης  τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο Μεσσήνης για να τα προσφέρουν. Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης: Εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (π.χ. κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές κ.λπ.), γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου (π.χ. εβαπορέ). Επίσης είδη ιατρικής φροντίδας (π.χ. γάζες, μάσκες μίας χρήσης), προϊόντα ατομικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες (π.χ. Pumpers, σαμπουάν κ.λπ.). Χώρος συγκέντρωσης ΚΑΠΗ Μεσσήνης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 27223 60185, 27223 60150 (καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ.)”.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας καλεί τους γιατρούς-μέλη του να συμπαρασταθούν ενεργά στους πληγέντες κατοίκους της Αττικής από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η ανακοίνωση αναφέρει: “1. Οσοι συνάδελφοι έχουν δυνατότητα να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία για την περίθαλψη των τραυματιών. 2. Ολοι να συνεισφέρουμε στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, οδός Κεφάλα 5, τηλ. επικοινωνίας 27210 87737 και 27210 88313, eeskal@otenet.gr. Η λίστα με τα χρήσιμα είδη είναι η εξής: νερό, ατομικοί χυμοί, ξηρά τροφή (φρυγανιές, μπισκότα), κονσέρβες, μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, πάνες, μωρομάντηλα, είδη ατομικής καθαριότητας”.

ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους συμπολίτες μας που επλήγησαν απ’ αυτήν τη βιβλική καταστροφή και καλεί τον κόσμο να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης: “Σήμερα θρηνούμε δεκάδες νεκρούς. Αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Αφού καταλαγιάσει ο θρήνος, η εθνική οδύνη για το κακό που βρήκε τη χώρα μας, έχουμε μια υποχρέωση. Να μην υπάρξουν άλλα «Μάτια». Ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά αλλού στον τόπο μας. Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στις τηλεφωνικές γραμμές 27210 90700, 27210 85494, 27210 86853 στην Καλαμάτα ή να έρθουν στα γραφεία μας Αριστομένους & Βασ. Γεωργίου (είσοδος από Βασ. Γεωργίου 1), ώρες: 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 8 μ.μ. Επίσης μπορούν να απευθύνονται και στα γραφεία στη Μεσσήνη, οδός Φεσσά 2, τηλ. 6972-815440, τις ίδιες ώρες. Τα είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα: εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές κ.λπ.), ξηρά τροφή, είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτικά, υγρά πανάκια, μωρομάντηλα…), γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ. Δεν χρειάζονται είδη ρουχισμού”.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κατόπιν συνεννοήσεως της προέδρου με τους εμπορικούς συλλόγους των πληγεισών περιοχών, καλεί τα μέλη του αλλά και το σύνολο των συναδέλφων εμπόρων της πόλης να συνδράμουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο στη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους συνανθρώπους μας που πλήττονται και δοκιμάζονται βίαια από την τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υγειονομικό υλικό, στερεά τρόφιμα, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό. Το υλικό βοήθειας συγκεντρώνεται στα γραφεία του συλλόγου, Γεωργούλη 8, 9 π.μ. - 2 μ.μ.”.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για την άμεση παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αττικής. Ετσι με νεότερες ανακοινώσεις του καλεί οποιονδήποτε σύλλογο, φορέα του τόπου που επιθυμεί να προβεί σε συλλογή αγαθών για τους πυρόπληκτους της Αττικής και δεν διαθέτει μέσα μεταφοράς αυτών, να απευθυνθεί στον σύλλογο ώστε να μεταφερθούν δωρεάν από τους μεταφορείς-μέλη του. Ακόμη καλεί όσους επιθυμούν να δώσουν αίμα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από τις 7.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Σημειώνει επίσης ότι μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους ενημερώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα κάτωθι: βαζελινούχες γάζες Fucidin, αποστειρωμένες γάζες μεσαίο και μεγάλο μέγεθος, φιάλες ορού Ringer, φιάλες ορού Dextrose, παλμικά οξύμετρα, ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, τζελ εγκαύματος τύπου Flagyl/ Flogocalm, Ρulvo spray, γάντια νιτριλίου, αλουμινοκουβέρτες, μάσκες μιας χρήσης, αυτοκόλλητα ράμματα, ήπιο αντισηπτικό τύπου Ηibitane, μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ, παυσίπονα, λαβίδες, ποδιές μιας χρήσης.
Υπογραμμίζει ότι λόγω του επείγοντος της κατάστασης τα συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθούν σε μέλη του Δ.Σ. ώστε να μεταφερθούν ορθά εκεί που χρειάζεται. Ετσι όποιος επιθυμεί να προσφέρει κάποιο από τα αναγραφόμενα είδη να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα: 6970-015033 και 6947-322767.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Τη στήριξη των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στην προχθεσινή του συνεδρίαση. Εκφράζει την οδύνη του για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους και την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλους τους πυρόπληκτους, ενώ αποφάσισε εθελοντική αιμοδοσία από τα μέλη του και απ’ όλους τους συμπολίτες μας υπέρ των πληγέντων, από αύριο και κάθε μέρα από τις 8:30 π.μ. έως τις 9:30 π.μ. στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Παράλληλα αποφάσισε κατάθεση στον Ερυθρό Σταυρό του ποσού των 1.000 ευρώ για αγορά φαρμακονοσηλευτικού υλικού, ενώ ζητεί να προβλεφθεί νομοθετικά από την κυβέρνηση η αναστολή των πλειστηριασμών και μέτρων εκτέλεσης στις πληγείσες περιοχές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας εξ αιτίας των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Η ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και ο γενικός γραμματέας Περικλής Κορομηλάς, αναφέρει ακόμη: “Σε αυτές τις δύσκολες ώρες ο σύλλογός μας συμπαρίσταται στους πληγέντες συνανθρώπους μας από την πύρινη λαίλαπα και καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς-μέλη του συλλόγου μας σε ανθρωπιστική βοήθεια, προσφέροντας για τους πυρόπληκτους τρόφιμα, που δεν απαιτείται ψυγείο για τη συντήρησή τους, παραδίδοντάς τα στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κεφάλα 5 στην Καλαμάτα, κατά τις εργάσιμες ημέρες από 08:00 έως 15:00 και 18:00 έως 20:00. Επίσης απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα μέλη του συλλόγου μας που μπορούν να δώσουν αίμα, να απευθυνθούν στο σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας καθημερινά 09.00 έως 13.30 και 18:00 έως 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής με αποδέκτες τους πυρόπληκτους Αττικής, διότι οι ανάγκες σε αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Το Δ.Σ. του συλλόγου μας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα προβεί σε ενέργειες και δράσεις για τη στήριξη και ενίσχυση των σχολικών μονάδων και των συναδέλφων των πυρόπληκτων περιοχών”.                            

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς, απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες όλων των θυμάτων και προτρέπει τα μέλη του να συνδράμουν με όποιον τρόπο δύνανται, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους, ακολουθώντας τους τρόπους, τους οποίους έχει υποδείξει η πολιτεία για τον σκοπό αυτό (κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης κ.ά.).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων της Αττικής και του ΠΑΜΕ, αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουν ξεκινήσει προς στους κατοίκους και στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών. Για τον σκοπό αυτό σήμερα και αύριο Παρασκευή καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες που επιθυμούν, να φέρουν τα παρακάτω υλικά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ, από τις 7.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κ.λπ.), φάρμακα (γάζες, Μπεταντίν, παυσίπονα κ.λπ.), παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κ.λπ.).

Η ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ακόμη: “Παράλληλα δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού και τη σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Είναι παράγοντες που έχουν επισημανθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και κατ' επανάληψη το προηγούμενο διάστημα, ως προτεραιότητα για τη ζωή του εργαζόμενου λαού και δυστυχώς σήμερα η απουσία τους συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μετράμε ανθρώπινες ζωές, σε μια ασύλληπτη τραγωδία. Και αυτή η τραγωδία, όπως και η τραγωδία από τις πρόσφατες πλημμύρες, οδηγούν στο συμπέρασμα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα έργα ζωτικής σημασίας, που έχουν να κάνουν με αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία δεν επιλέγονται, γιατί: Δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχέδια και μέτρα σκοντάφτουν πάνω στην εμπορευματική χρήση της γης, άλλα αντιφάσκουν με τα διάφορα επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των «αναπτυξιακών» σχεδιασμών, δαπάνες για την πυροπροστασία, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής, δεν υλοποιούνται, ενώ την ίδια στιγμή ιεραρχούνται στρατιωτικές δαπάνες με ΝΑΤΟϊκά κριτήρια. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

 

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από την «Ε» και το eleftheriaonline.gr

Η εφημερίδα «Ελευθερία» και το eleftheriaonline.gr, επιθυμώντας να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί στους πληγέντες συμπολίτες μας από τις πυρκαγιές στο Νομό Αττικής, αναλαμβάνει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης! Ιδιώτες, σύλλογοι, επιχειρήσεις, οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας μπορεί να προσφέρει ορισμένα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, μπορεί να το κάνει φέρνοντάς τα στα γραφεία της «Ε» και του eleftheriaonline.gr στην οδό Γεωργούλη 26 στην Καλαμάτα, σήμερα Πέμπτη 26/7 και αύριο Παρασκευή 27/7 από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (η συγκέντρωση ξεκίνησε χθες). Εμείς θα αναλάβουμε την προώθησή τους προς διανομή στην πληγείσα περιοχή στο Δήμο Νέας Μάκρης – Μαραθώνα.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για:

1) γάζες

2) φυσιολογικούς ορούς

3) αντισηπτικά – Betadine

4) μάσκες μιας χρήσης

5) αλοιφές για εγκαύματα – Fucidin

6) πάνες, 7) μωρομάντηλα

8) εμφιαλωμένο νερό

9) γάλα εβαπορέ

10) κονσέρβες και είδη ξηράς τροφής άμεσης κατανάλωσης που δεν χρειάζονται ψυγείο, όπως φρυγανιές, μπισκότα, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών.

Επιπλέον, ειδικός τραπεζικός λογαριασμός έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τον δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνού.

Τράπεζα Πειραιώς • Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418 • ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418.

Ακόμη «τρέχουν» οι εξής δράσεις συγκέντρωσης ειδών:

- Ο Δήμος Καλαμάτας συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης (συσκευασμένα είδη μακράς διαρκείας) για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας στην Αττική. Οσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να τα παραδίδετε στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας (ώρες 8 π.μ. έως 3 μ.μ.).

- Για είδη πρώτης ανάγκης: ρουχισμό, τρόφιμα, νερό, πάνες, 10 π.μ. - 1 μ.μ. και στο σταθμό LifeFM88 στην οδό Σανταρόζα 61 Καλαμάτα, 27210 91704.

- Συγκέντρωση ειδών στο κατάστημα "Plug in store" στην οδό Ακρίτα 79.

- Από το Τ.Τ. ΣΕΟ Μεθώνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο συγκεντρώνονται: εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης, γάλατα μακράς διάρκειας, στο Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης σήμερα 9 π.μ. – 12 μ. και 5 – 8 μ.μ. (Θα είναι ανοικτή η συρόμενη για την είσοδο αυτοκινήτων μέχρι τη μεσαία πόρτα).

- Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αίπειας συγκεντρώνει: εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου, γάλατα μακράς διάρκειας, πάνες, μωρομάντηλα, φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά κ.λπ.) στο Φαρμακείο Αγίου Ανδρέα, στο “Health care” στη Λογγά.

- Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κυριών Πύλου προσέφερε σε πρώτη φάση 30 μονάδες αίματος από την τράπεζα αίματος του συλλόγου.

- Σωματείο για την Ανοια και το Αλτσχάιμερ “ΜΕΣΕΝΑ”: “Αποφασίσαμε τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως εμφιαλωμένου νερού, ξηράς τροφής (μπισκότα, φρυγανιές), κρέμες μωρών, πάμπερς, αλοιφών καψίματος, μωρομάντηλων, Βetadine κλπ.”. Σημείο συγκέντρωσης: Ξενοφώντος 3, Ιωάννης Νινιός.