Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 09:01

Ο Ανδρέας Καραμπίνης στην “Ε”: “Η δωρεά οργάνων ύψιστη εθελοντική προσφορά”

Γράφτηκε από την

 

 

«Χίλιες φορές να μεταμοσχεύσεις μια καρδιά, παρά να την χώσεις στο χώμα». Το είχε πει ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο καρδιοχειρουργός που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς το 1967.

Από τότε πέρασε μισός αιώνας αλλά η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί πάντα την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Και όπως λέει μιλώντας στην "Ε" ο Μεσσήνιος καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Ανδρέας Καραμπίνης "σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια".

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη 

Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ

Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της δωρεάς ιστών. Κι αυτό, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κάνει σημαντική την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Γιατί "τον σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ύπαρξη ή όχι κατάλληλων και επαρκών μοσχευμάτων". Και δυστυχώς "η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο".

Ετσι, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί δώρο ζωής για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, όπως επισημαίνει ο ίδιος, παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών "μια πράξη η οποία βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο".

ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ

Πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή και το νέο μητρώο δωρητών ώστε να ξεπεραστούν τα όποια νομικά και άλλα κενά στη σχετική νομοθεσία. Αλλωστε, ο αριθμός μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός, ενώ πολλά όργανα "χάνονται" γιατί μπορεί να μην συναινέσουν κάποιοι συγγενείς όταν κάποιοι άλλοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Και παρόλο που το 2017 έκλεισε με σχετικά θετική εικόνα (έγιναν 212 μεταμοσχεύσεις, ενώ περισσότερες από 200 είχαν να γίνουν από τη διετία 2011 – 2012), φέτος, έως τώρα, έχουν γίνει συνολικά 136. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την αρνητική πρωτιά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ανά 1 εκατ. πληθυσμού υπάρχουν μόλις 6 δότες, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14 δότες. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι από τις 212 μεταμοσχεύσεις πέρυσι οι 68 έγιναν με μόσχευμα (νεφρού) από ζώντα δότη (οι 57 σε σύνολο 136 μεταμοσχεύσεων για το τρέχον έτος) και οι 144 με μοσχεύματα από πτωματικούς δότες (οι 79 για φέτος έως τώρα).

ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Με τη νέα νομοθεσία καθορίζεται και εξειδικεύεται ο τρόπος και οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση θετικής ή αρνητικής δήλωσης κάθε εν ζωή ατόμου ως προς την προσφορά οργάνων του για μεταμόσχευση. Σύμφωνα με αυτήν, όταν διαγνωσθεί εγκεφαλικός θάνατος (δηλαδή νεκρωθεί ο εγκέφαλος, που είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση) ενός ασθενούς τότε μπορεί να ισχύουν μια από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) Σε περίπτωση κατά την οποία ήταν δωρητής οργάνων και ιστών (εγγεγραμμένος στο μητρώο δωρητών) τότε προχωρά η διαδικασία της δωρεάς, β) σε περίπτωση κατά την οποία ήταν αρνητής δωρεάς οργάνων και ιστών (εγγεγραμμένος στο μητρώο αρνητών) τότε δεν προχωρά η διαδικασία της δωρεάς και γ) μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν ήταν εγγεγραμμένος ούτε στο μητρώο δωρητών, ούτε στο μητρώο αρνητών τότε ζητείται συναίνεση από την οικογένεια.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ποια είναι η διαδικασία όμως για να γίνει κάποιος δωρητής; Πού απευθύνεται; Ειδικά στην Περιφέρεια και ειδικότερα στη Μεσσηνία, πού μπορεί να πάει για να ενημερωθεί και να εγγραφεί;

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων και ιστών και να εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, τότε μπορεί να ακολουθήσει έναν από τους παρακάτω τρόπους: α) Να προσέλθει στα γραφεία του ΕΟΜ (Αναστασίου Τσόχα 5, Αθήνα) έχοντας μαζί του ένα έγγραφο πιστοποίησης των στοιχείων του (π.χ. δελτίο αστυνομικής ταυτότητας) και να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο δήλωσης. β) Να μεταβεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ όπου θα συμπληρώσει το σχετικό έντυπο δήλωσης δωρεάς οργάνων και ιστών, θα γίνει το γνήσιο της υπογραφής του και το πρωτότυπο έγγραφο θα πρέπει να αποσταλεί με συστημένη επιστολή στα γραφεία του ΕΟΜ (Αναστασίου Τσόχα 5, 11521, Αθήνα). γ) Μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του μέσω Διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.eom.gr) με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης του Taxisnet (http://www.eom.gr/ethniko-).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eom.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ;

Και επειδή υπάρχουν δωρητές οι οποίοι έχουν εγγραφεί και προμηθευτεί από παλιότερα την κάρτα δότη θα πρέπει να ξέρουν ότι δεδομένης της αλλαγής της νομοθεσίας, το παλαιό μητρώο δωρητών και οι αντίστοιχες κάρτες δότη δεν είναι πλέον σε ισχύ. Σε περίπτωση λοιπόν κατά την οποία κάποιος επιθυμεί να παραμείνει δωρητής οργάνων και ιστών θα πρέπει να εγγραφεί στο νέο μητρώο δωρητών.

Γνωρίζετε ότι:

- Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον;

- Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις.

- Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του υπουργείου Υγείας που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη δωρεά έως τη μεταμόσχευση;

- Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων;