Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 15:38

Προσφορά στην αιμοδοσία αλληλεγγύης στην Καλαμάτα (βίντεο)

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμη Κυπραίου και άλλα μέλη από τους οργανωτές συλλόγους

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμη Κυπραίου και άλλα μέλη από τους οργανωτές συλλόγους

Δεκαοκτώ συμπολίτες μας προσέφεραν αίμα, συμμετέχοντας στη χθεσινή αιμοδοσία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Την εθελοντική δράση οργάνωσαν ο Σύλλογος ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας, με τη φιλική συμμετοχή της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) της πόλης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμη Κυπραίου επεσήμανε ότι “η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Το αίμα είναι το πολυτιμότερο δώρο της ζωής μας” κι ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν αίμα και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Παρατήρησε πως “κάθε φορά πρέπει να είμαστε περισσότεροι, γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί αίμα” κι ενημέρωσε ότι “έχουμε τράπεζα αίματος στο σύλλογο και οργανώνουμε αιμοδοσία μία φορά το χρόνο”.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Σταύρος Τσιμικλής ευχαρίστησε τις διοικήσεις των δύο συλλόγων και τους εθελοντές που προσήλθαν. Σημείωσε ότι “ο εθελοντισμός πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής. Ο εθελοντής που δίνει αίμα, γίνεται ένας ήρωας, γιατί σώζει έως και 3 ζωές. Η προσφορά αίματος είναι η έμπρακτη αγάπη του αιμοδότη προς το συνάνθρωπό του”. Μας ενημέρωσε ότι οι εθελοντές αιμοδότες είναι μισοί - μισοί με τους αιμοδότες αντικατάστασης (που δίνουν για συγγενείς ή γνωστούς τους) και παρατήρησε πως “πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, καθώς είναι σίγουρη και ασφαλής πηγή”. Επεσήμανε ότι “ο ένας στους δύο Ελληνες θα χρειαστεί κάποια στιγμή αίμα. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει να δώσουμε, για να έχουμε να πάρουμε”.

Οποιος θέλει να δώσει αίμα, μπορεί να το κάνει στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 8.30 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και 6 με 8 το βράδυ, τις εργάσιμες ημέρες. Πρέπει να έχει πάρει πρωινό, να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, ενώ αν προσέλθει το απόγευμα, να έχει φάει κανονικά το μεσημέρι και να προσέλθει μετά από 3 ώρες, και ο καθένας εθελοντής να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του.

Γ.Σ.