Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 16:44

Εδωσαν αίμα για “Ξαναρχί-ΖΩ” και ΚΕΦΙΑΠ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Εδωσαν αίμα για “Ξαναρχί-ΖΩ” και ΚΕΦΙΑΠ (βίντεο)

Δεκαοκτώ συμπολίτες μας προσέφεραν αίμα, συμμετέχοντας στη χθεσινή αιμοδοσία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Την εθελοντική δράση οργάνωσαν ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας.

Η γιατρός του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Αγγελική Καπόγλη είπε πως “είναι πολύ σημαντικό να δίνει κάποιος αίμα” και παρατήρησε: “Το αίμα είναι δώρο που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος σε συνάνθρωπό του, είναι ασφαλές, είναι προσφορά, πολύ σημαντική πράξη”. Κι επεσήμανε ότι όποιος άνθρωπος μπορεί από τα 17,5 έως τα 62 του χρόνια, πρέπει να δίνει αίμα.

Η πρόεδρος του συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμη Κυπραίου, αφού μας ενημέρωσε ότι είναι η 11η αιμοδοσία που πραγματοποιούν, μία φορά το χρόνο, σημείωσε: “Δίνοντας λίγο αίμα σώζουμε 3 ζωές. Εχουμε έλλειψη αίματος στην Καλαμάτα. Οσοι μπορούν και ειδικά η νεολαία, να έρχονται να δίνουν αίμα. Λίγο αίμα σώζει πολλές ζωές”.

Η διοικητικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Ιωάννα Καραμήτρη είπε ότι “η τράπεζα αίματος του “Ξαναρχί-ΖΩ” και του ΚΕΦΙΑΠ μπορεί να βοηθήσει κάποιες πολύ ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία και με εμπειρία καρκίνου, που έχουν δυσκολία να βρουν αίμα από το συγγενικό τους περιβάλλον”. Παρατήρησε πως “η πιο σημαντική είναι η εθελοντική αιμοδοσία και όχι αυτή που γίνεται για να καλύψουμε την ανάγκη ενός συγγενή μας. Ολος ο κόσμος της Καλαμάτας, κάθε ηλικίας, πρέπει να συμμετέχει σε εθελοντικές αιμοδοσίες. Είναι καλό και για τον ίδιο και μπορεί να βοηθήσει συνανθρώπους του. Το αίμα είναι αναντικατάστατο, είναι δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει ανεκτίμητη αξία”.

Στη χθεσινή αιμοδοσία πέρα από τις νοσηλεύτριες του Τμήματος Αιμοδοσίας βοήθησαν και εθελόντριες από το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Γ.Σ.


NEWSLETTER