Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 09:57

Συνεχίζεται η προσφορά του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, που πλέον είναι και στο Facebook

Συνεχίζεται η προσφορά του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, που πλέον είναι και στο Facebook

 

 

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας είναι ένα κέντρο για την κοινότητα, το οποίο ακόμα και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ανοίγει διάλογο με γονείς, παιδιά και φορείς, που χρειάζονται τις υπηρεσίες του.

Ετσι, το ΚΕΠΕΠΨΥ έχει πλέον τη δική του σελίδα στο Facebook, κι όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το Κέντρο και η επιστημονικά υπεύθυνη, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, μπορούμε να ενημερωνόμαστε και από εκεί για τις δράσεις που υλοποιούνται. Θυμίζουμε ότι το Κέντρο προσφέρει από τα τέλη Μαρτίου τηλεφωνικά ενημέρωση και συμβουλευτική παραμένοντας κοντά στους γονείς και τα παιδιά τους.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί και δραστηριοποιείται με τη μορφή αστικής - μη κερδοσκοπικής εταιρείας από το 1999 στην περιοχή της Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης. Είναι ένα από τα 75 κέντρα πρόληψης, που έχει συσταθεί και λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (τον φορέα που το εποπτεύει επιστημονικά και οικονομικά) και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγους. Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας στελεχώνεται από μία τριμελή επιστημονική ομάδα με εκπαίδευση στην πρόληψη. Σκοπός του είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με την πρόληψη ως μέσο αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση και την ενίσχυση των παραγόντων προστασίας που μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας υλοποιεί προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που απευθύνονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα της εξάρτησης. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και νέους, αλλά και ενήλικες οι οποίοι τους επηρεάζουν σημαντικά μέσα από το ρόλο τους (όπως γονείς και εκπαιδευτικοί). Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας έχει ένα πολύ μεγάλο και αξιόλογο εύρος συνεργασιών, που συμβάλλουν στο να διαχυθεί το μήνυμα της πρόληψης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Οι συνεργασίες του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας αφορούν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς απευθύνεται κάλεσμα στις σχολικές μονάδες να υποβάλουν αίτημα για την υλοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων και βιωματικών ομάδων - εργαστηρίων στο μαθητικό πληθυσμό με στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών, την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους όπως αυτοεκτίμηση, επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης για τη ζωή. Κύριοι άξονες είναι η συναισθηματική αγωγή - έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, η αυτοεκτίμηση, οι εξαρτήσεις (αλκοόλ, καπνός, Διαδίκτυο), η ενδοσχολική βία και η πρόληψη της βίας, του ρατσισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλους τους δήμους της ΠΕ Μεσσηνίας: Δήμο Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου- Νέστορος και Τριφυλίας.

 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το 2019 μαθητές της Γ’ τάξης του 57ου Γυμνασίου Αθηνών επισκέφθηκαν το χώρο του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, όπου συμμετείχαν σε μια ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Πρόληψη και Διαδίκτυο». Στο πλαίσιο του βιωματικού προγράμματος με θέμα «Σχολική διαμεσολάβηση» που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας κατά τη σχολική χρονιά 2018-19 στο οποίο συμμετείχαν 14 έφηβες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης. Στη συνάντηση οι μαθητές ενημερώθηκαν, εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το πρόγραμμα και παρείχαν τις γνώσεις τους στους μαθητές του Γυμνασίου Ν. Σμύρνης για να το υλοποιήσουν στο σχολείο τους. Μέσα από τις δράσεις γίνεται εμφανές πως τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν ανάγκη από ουσιαστική επικοινωνία, ενθάρρυνση και στήριξη στην πορεία αναζήτησης του εαυτού τους, ανακάλυψης όλων εκείνων των υπέροχων δυνατοτήτων τους και οικοδόμησης της ψυχικής ανθεκτικότητας.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας η επιστημονική ομάδα του Κέντρου πραγματοποιεί κατά τους θερινούς μήνες και ομιλίες για παιδιά στις θερινές κατασκηνώσεις της Αγίας Αικατερίνης. Επίσης υλοποιεί επιμορφωτικές ημερίδες σχολικών δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας, ενημερωτικές συναντήσεις, σεμινάρια και βιωματικές ομάδες για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο: την ενημέρωσή τους σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, της εξάρτησης, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία και να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στην τάξη, την εκπαίδευσή τους και τη στήριξή τους ώστε να υλοποιήσουν προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης στην τάξη τους.

 

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί (Α/θμιας και Β/θμιας) οι οποίοι συνεργάζονται για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης όπως: «Ο Κήπος με τις 11 γάτες», «Κάπνισμα; Οχι εμείς!», «Το σχολείο που ονειρεύομαι» και προγράμματα σχολικής διαμεσολάβησης. Για το σκοπό αυτό υπάρχει άριστη συνεργασία και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Για τους γονείς υλοποιούνται ενημερωτικές συναντήσεις, σεμινάρια και σχολές γονέων με στόχο: τη στήριξη των γονέων στο δύσκολο έργο τους, την ενίσχυση δεξιοτήτων, ώστε να υιοθετήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και την εκπαίδευσή τους σε θέματα διαπαιδαγώγησης, όπως αυτοεκτίμηση, διαχείριση συναισθημάτων, οριοθέτηση κ.ά. Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας έχει άμεση συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, συλλόγους εκπαιδευτικών, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και σωματεία. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων επικοινωνούν με το Κέντρο είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υποβάλλοντας το αίτημά τους και η επιστημονική ομάδα το αξιολογεί και ανταποκρίνεται.

Οι γονείς συμμετέχοντας στις δράσεις του Κέντρου μοιράζονται τις αγωνίες τους, δεν νιώθουν μόνοι τους και συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικό να έχουν μια σταθερή παρουσία στη ζωή των παιδιών τους. Με την αγάπη, την επιμονή και την υπομονή τους μπορούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ώστε το παιδί να νιώθει το σπίτι του ως καταφύγιο, ενώ παράλληλα το βοηθούν να αναπτύξει την ενσυναίσθηση, το συναισθηματικό δηλαδή ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που είναι γύρω του.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας υλοποιεί και δράσεις προς φοιτητές πανεπιστημίου (και πρώην ΤΕΙ) που έχουν είτε τη μορφή επιστημονικών ημερίδων είτε συνεδριών συμβουλευτικής. Οι συγκεκριμένες δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τις διοικήσεις των σχολών και φοιτητικούς συλλόγους. Από το 2014 έως το 2017 σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα υλοποιούσε στο χώρο του ΤΕΙ δωρεάν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής προς σπουδαστές, στηρίζοντάς τους στην αντιμετώπιση ποικίλων δυσκολιών προσαρμογής στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, της ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους εντός και εκτός φοιτητικής κοινότητας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, είχε την εξαιρετική τιμή έπειτα από πρόσκληση του ΟΚΑΝΑ, να συμμετάσχει στο "European Workshop of Addiction Prevention”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Legden-Asbeck της Γερμανίας από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2016.

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο "European Workshop of Addiction Prevention” συμμετείχαν φορείς πρόληψης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές σε θέματα πρόληψης της εξάρτησης. Το θέμα εισήγησης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα είχε τίτλο: “An early intervention of Addiction Prevention in 18 to 25 year olds. The case of Technological Education Institution (TEI) of Peloponesse in Kalamata”. Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, το Κέντρο φιλοξένησε το Σεπτέμβριο του 2017 μία ομάδα 15 συνέδρων του 32ου Διεθνούς Συνεδρίου του CIF (Council International Fellowship) το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη μας με θέμα: «ΜΕΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ- έννοια κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα». Η ομάδα των συνέδρων είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες πρωτογενούς πρόληψης που υλοποιεί η επιστημονική ομάδα και να μοιραστεί τις σκέψεις μίας ομάδας ωφελουμένων.

 

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου έχει πραγματοποιήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες Υγείας και εν δυνάμει επαγγελματίες στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και στο Δ.ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η θεματολογία των σεμιναρίων σχετίζεται με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η συνεργασία με το Δ.ΙΕΚ αποτελεί μία πρόσφατη συνεργασία στην οποία ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό οι εκπαιδευόμενοι και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί.

Το Κέντρο Πρόληψης συνεργάζεται επίσης και με φορείς όπως η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ, τα Παιδικά Χωριά SOS και το ΚΕΘΕΑ, τόσο στο κομμάτι της παραπομπής περιστατικών όσο και στη διενέργεια επιστημονικών ημερίδων προς την ευρύτερη κοινότητα.

 

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μια ακόμη σημαντική συνεργασία είναι με τις Ενοπλες Δυνάμεις (Στρατό Ξηράς, Αεροπορία - 120 ΠΕΑ) με τη διεξαγωγή δράσεων ενημέρωσης και βιωματικών συναντήσεων ευαισθητοποίησης στην πρόληψη και καλλιέργεια όλων εκείνων των προστατευτικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Μία ξεχωριστή και αξιόλογη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ είναι με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας στο πλαίσιο ενός κοινού πιλοτικού προγράμματος "Παρεμβάσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης των κέντρων πρόληψης με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και του ΟΚΑΝΑ.

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας από την επιστημονική ομάδα τέσσερα σεμινάρια: «Νεανική παραβατικότητα», «Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων», «Επαγγελματική εξουθένωση - Διαχείριση στρες». Αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχοκοινωνική υγεία και κατανόησης της συμπεριφοράς και των στάσεων των ανήλικων παραβατών, καθώς και διαχείρισής τους.

 

ΠΥΡΗΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας πραγματοποιεί ημερίδες και βιωματικά σεμινάρια. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου οργανώνει και υλοποιεί εκδηλώσεις σε συνεργασία με δήμους, φορείς και συλλόγους, ώστε να δημιουργηθούν πυρήνες πρόληψης.

Στο Κέντρο Πρόληψης παρέχονται και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής προς γονείς σε θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί κ.λπ. μπορούν να επικοινωνούν και μέσω email στο: prolipsimes@gmail.com και να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα www.prolipsimessinias.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξίζει να αναφερθεί ότι εν όψει των δύσκολων συνθηκών η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας βρίσκεται κοντά στους γονείς και τα παιδιά τους προσφέροντας ενημέρωση και συμβουλευτική τηλεφωνικά στα τηλέφωνα: 27210 84009 και 27210 24633 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο prolipsimes@gmail.com. Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ έως 2 μ.μ., με προοπτική αναπροσαρμογής ωραρίου ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ολες οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν.