Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 08:30

Δράση από την Καλαμάτα για βιβλιοθήκες στα Νοσοκομεία Παίδων

Δράση από την Καλαμάτα για βιβλιοθήκες στα Νοσοκομεία Παίδων

 

 

“Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι…” και ο καθένας από εμάς με την αγορά ενός βιβλίου, το «πλοίο» με το οποίο θα μπορέσουν τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και “Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού” να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα… ταξίδια.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Κι αυτό χάρη στην έμπνευση της παιδαγωγού Ειδικής Αγωγής από την Καλαμάτα Ελευθερίας Χαλίλι, που βάλθηκε να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του κάθε νοσηλευόμενου παιδιού με όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία, μαζί με τις Δήμητρα Δημοπούλου και Θεοδώρα Γαλάνη, τη φροντίδα των εκδόσεων “Ελληνικά Γράμματα” και “Πεδίο” που ήδη προσέφεραν βιβλία, του παιδαγωγού Φώτη Παπαναστασίου και 5 βιβλιοπωλείων της Καλαμάτας, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το πώς, το εξηγεί στην “Ε” η ίδια η Ελευθερία Χαλίλι.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ο βασικός σκοπός της δράσης “Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι…” είναι αγοράζοντας ένα βιβλίο με ειδική έκπτωση από τα συμμετέχοντα βιβλιοπωλεία, να δώσουμε στα παιδιά που νοσηλεύονται την ευκαιρία να αποκτήσουν επαφή με βιβλία μέσα από την πλούσια βιβλιοθήκη, που όλοι μαζί θα συμβάλουμε στο να δημιουργηθεί και να εμπλουτιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα. Τα παιδιά αυτά, όπως λέει η κ. Χαλίλι, λόγω των θεμάτων υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία ή και ενίοτε καμία. Αφορμή άλλωστε για τη δράση αυτή στάθηκε ο αγώνας της προσωπικής της ηρωίδας: της κόρης μιας φίλης και μαθήτριάς της, που έπρεπε να πάει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου.

“ΚΥΡΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ…”

Στη διάρκεια του αγώνα της προσωπικής της ηρωίδας, παρατηρούσε τα πάντα σε σχέση με τη μικρή. Με το πέρασμα του χρόνου κάποιες φράσεις της μικρής, όπως: «Κυρία, το μάθημα δεν είναι το ίδιο, όπως το κάναμε», «Δεν χρησιμοποιούν τα παιχνίδια που χρησιμοποιείτε εσείς» κ.ά., της κέντρισαν πολύ την περιέργεια. “Αυτές οι φράσεις ήταν το έναυσμα γι’ αυτό το εγχείρημα. Ως εκ τούτου, προσπάθησα να βρω έναν τρόπο, ώστε να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στους υπέροχους κόσμους που δημιουργούνται μέσα στα βιβλία. Αρχικά, ήρθα σε επικοινωνία με τον κ. Φώτη Παπαναστασίου, ώστε να με βοηθήσει να στείλουμε τα βιβλία του “Μαθησιακές Ευκολίες”, “ΔΕΠΥράζει” και “Dyslexia box”. Πράγματι, λοιπόν, με βοήθησε και τα στείλαμε”, αναφέρει για την αρχή του εγχειρήματος.

 

“ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ…”

Μετά από πολλές συζητήσεις λοιπόν με τη διεύθυνση του νοσοκομείου “συνειδητοποίησα το εύρος της αναγκαιότητας του εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης του. Έτσι, ήρθα σε επικοινωνία με την κ. Δήμητρα Δημοπούλου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» στην Καλαμάτα, ώστε να διοργανώσουμε μια καθολική δράση των βιβλιοπωλείων της πόλης μας, με απώτερο σκοπό τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βιβλίων είναι εφικτό”. Με τη Δ. Δημοπούλου “προσπαθήσαμε πολύ να βρούμε με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο εμπλουτισμός. Καταλήξαμε, λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος τα φετινά Χριστούγεννα είναι μέσα από τη δράση “Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι…” να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να προσφέρουν βιβλία αμεταχείριστα (για λόγους υγιεινής και ασφάλειας) στα παιδιά του νοσοκομείου”. Η Θεοδώρα Γαλάνη, υπεύθυνη και αυτή της εν λόγω δράσης, βοήθησε στην επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλιοπωλεία.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Όποιος λοιπόν θελήσει να συνεισφέρει, θα απευθυνθεί σε ένα από τα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία: “Βιβλιόπολις”, “Λυμπερόπουλος”, “Bookstore”, “Μακρής 1928”, “Bookmark”. Λόγω των περιορισμών ελέω Covid-19 αυτό γίνεται είτε τηλεφωνικά, είτε με μια επίσκεψη στο e-shop του βιβλιοπωλείου. Κι αφού δει την ενδεικτική λίστα την οποία έχουν προμηθεύσει στις υπεύθυνες της δράσης τα Νοσοκομεία Παίδων και συμβουλευτεί και τον βιβλιοπώλη/λισσα για το ύφος που πρέπει να έχουν τα βιβλία, το αγοράζει με έκπτωση 10%. Μετά, ο αγοραστής συμπληρώνει μια φόρμα, η οποία θα σταλεί στα νοσοκομεία μαζί με τα βιβλία, ώστε να υπάρχει έλεγχος και επικύρωση ότι έφτασαν στον προορισμό τους. Τη φόρμα αυτή συμπληρώνει υποχρεωτικά και τη στέλνει στη σελίδα Facebook της δράσης: Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι (@vivliotaxidevoume), στο Instagram: vivliotaxidevoume ή στο e-mail του προγράμματος: vivliotaxidevoume@gmail.com, γράφοντας τον τίτλο του βιβλίου και το βιβλιοπωλείο, από το οποίο αγοράστηκε. Η δράση ξεκίνησε και χθες έγινε η πρώτη αγορά από έναν 10χρονο μαθητή και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σε αυτό το ταξίδι συνοδοιπόροι είναι τα εξής βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας: “Βιβλιόπολις”, Δήμητρα Δημοπούλου. “Λυμπερόπουλος”, Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος. “Bookstore, Ιωάννης Κονταργύρης. “Μακρής 1928”, Λεωνίδας Μακρής. “Bookmark”, Λυκούργος Καρολεμέας.

Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι: Ελευθερία Χαλίλι, e-mail: eleftheriahalili@hotmail.com. Δήμητρα Δημοπούλου, e-mail: vivliopolis@gmail.com. Θεοδώρα Γαλάνη, e-mail: theodora290113@gmail.com.

E-mail προγράμματος: vivliotaxidevoume@gmail.com.

Σελίδα Facebook: Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι (@vivliotaxidevoume).

Instagram: vivliotaxidevoume