Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 07:50

Προβληματικός ο συντονισμός στα φανάρια Ασπροχώματος

Προβληματικός φαίνεται να είναι ο συντονισμός στα φανάρια του Ασπροχώματος, και πρέπει το συντομότερο να γίνει νέα ρύθμιση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχει την ευθύνη. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος καθώς πλήθος οδηγών αποφασίζουν να κινηθούν... κατά βούληση, παραβιάζοντας πολύ συχνά τους κόκκινους σηματοδότες - ειδικά στην κάθοδο από Ασπρόχωμα προς ΟΑΕΔ.

Κάποια μόνο από τα προβλήματα που παρατηρήσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ σχετικά με τα φανάρια στο Ασπρόχωμα είναι οι εξής: 

• Κανένας σχεδόν οδηγός δε σταματάει στο κόκκινο φανάρι έξω από το Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος και το οποίο λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Οι οδηγοί σταματούν μόνο εάν... διαπιστώσουν πως στη διάβαση υπάρχει κάποιος πεζός -ειδικά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου- αλλά αγνοούν επιδεικτικά το κόκκινο όλες τις υπόλοιπες ώρες. 

• Το τελευταίο φανάρι στην κάθοδο από Ασπρόχωμα προς ΟΑΕΔ, στη συμβολή με τη συνέχεια της Νέας Εισόδου, ανάβει χωρίς λόγο κόκκινο για τα οχήματα που κινούνται προς ΟΑΕΔ, όταν εκείνοι που κινούνται προς Καλαμάτα και στρίβουν από τον κόμβο Ζαφείρη προς Ασπρόχωμα έχουν πράσινο. Κατά το διάστημα αυτό είναι κόκκινο -όπως πρέπει- το φανάρι για τα οχήματα που βγαίνουν από την Καλαμάτα μέσω της Νέας Εισόδου. Προφανώς λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να είναι κόκκινο και το φανάρι της καθόδου από Ασπρόχωμα προς ΟΑΕΔ - αφού οι τροχιές των οχημάτων δεν διασταυρώνονται. Ως αποτέλεσμα μάλιστα οι οδηγοί που κατεβαίνουν και βλέπουν το δρόμο... ελεύθερο αποφασίζουν συνήθως να παραβιάσουν το κόκκινο. 

• Στην άνοδο προς Καλαμάτα, το φανάρι μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο ανάβει κόκκινο μέσα σε ελάχιστο χρόνο απ' όταν ανάβει πράσινο στον κόμβο από ΟΑΕΔ, με συνέπεια η ουρά πίσω να φτάνει μέχρι τη... Νέα Είσοδο. 

Ο συντονισμός των φαναριών είναι δουλειά ειδικών και πρέπει να γίνει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να είναι ανεκτό το να παραβιάζουν κατ' εξακολούθηση οι οδηγοί τους κόκκινους σηματοδότες - οπότε η παρουσία της Τροχαίας θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, τουλάχιστον μέχρι να γίνει σωστότερη ρύθμιση των φαναριών.