Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 07:44

Οι τσιγγάνοι τόνισαν ότι θέλουν δουλειά γιατί πεινάνε

Οι τσιγγάνοι τόνισαν ότι θέλουν δουλειά γιατί πεινάνε

Την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την τσιγγάνικη παραβατικότητα, στο γραφείο του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου.

 Τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα προκάλεσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχου Β. Γεωργακόπουλου κι εκπροσώπων των τσιγγάνων. Στην επόμενη σύσκεψη ζητήθηκε να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των τσιγγάνων, από τη μεριά των οποίων επισημάνθηκε πως θέλουν δουλειά γιατί πεινάνε οι οικογένειές τους

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Π. Νίκας τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι συνεννόησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να μειωθεί η ένταση κι έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Οπως είπε, "τα προβλήματα που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν κυρίως με την κρίση". Πρόσθεσε πως "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, υπάρχει καλή διάθεση και από πλευράς αθιγγάνων, δημιούργησαν ένα σωματείο κι έχουν εκπροσώπηση, ώστε βήμα - βήμα, σκαλί - σκαλί να φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο".

Οπως είπε, στη σύσκεψη της επόμενης Πέμπτης θα κληθεί να συμμετάσχει και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος διότι τα προβλήματα των δύο δήμων είναι περίπου κοινά, διευκρινίζοντας πως η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε μόνο το Δήμο Καλαμάτας. Μέχρι την επόμενη σύσκεψη έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι και από τις δύο πλευρές και υπάρχουν δεσμεύσεις, παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, χωρίς να θελήσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τη μεριά των τσιγγάνων, ο Ηρακλής Ρούπας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Ελλήνων Ρομ Νομού Μεσσηνίας Μαρίνο Αναστασόπουλο, είπε: "H Μεσσηνία δεν κινδυνεύει από τους αθίγγανους. Απλώς δουλειά θέλουν. Υπάρχουν προγράμματα - συμβάσεις 2μηνες, 5μηνες, 8μηνες. Να πάρει ο δήμαρχος Καλαμάτας 30 τσιγγάνους και άλλους 20 ο δήμαρχος Μεσσήνης για να μπορέσουνε να ζήσουν. Οι τσιγγάνοι πεινάνε. Πριν 5 χρόνια γίνονταν αυτά τα πράγματα που γίνονται σήμερα; Οχι. Τώρα με τη συγκομιδή της πατάτας γιατί να μην πάρουν 10 - 20 άτομα να δουλέψουν; Γιατί να πεινάμε εμείς; Υπάρχει μεγάλη κρίση για τους αθίγγανους. Αυτό να το καταλάβουν". Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως το πρόβλημα σύντομα θα λήξει.