Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 21:46

Δημιουργία Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Δημιουργία Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στη Μεσσηνία

Με τη δημιουργία Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης θα ολοκληρώσει το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνέχεια του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το εν λόγω πάρκο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πύλου - Νέστορος Μεσσηνίας, θα δημιουργηθεί στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, στην περιοχή όπου έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων το 1825 (Μάχη Κάτω Μηναγίων), μέσω της φύτευσης 21 «Δέντρων ελευθερίας». Ετσι, για πρώτη φορά θα “συναντηθούν” - φυτευτούν 21 δέντρα ελευθερίας σε μια ιστορική "περιβαλλοντική συνέλευση", ενώ παράλληλα τα εν λόγω δέντρα θα αποτελέσουν τους διαχρονικούς «περιβαλλοντικούς φάρους» που θα ρίχνουν φως στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του τόπου καταγωγής τους. Η εκδήλωση φύτευσης των 21 δέντρων και των εγκαινίων του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης θα γίνει τέλος φθινοπώρου του 2021 και το κάθε δέντρο θα φυτευτεί από εκπρόσωπο του δήμου καταγωγής του, ενώ στο κέντρο θα μπει συμβολικά μια ελιά, από μια σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας έχει αποστείλει ανοικτή πρόσκληση σε 21 ιστορικούς δήμους της Πελοποννήσου που σχετίζονται άμεσα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, για συμμετοχή στη δημιουργία ενός Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης, μέσω της αποστολής από κάθε δήμο ενός "Δέντρου ελευθερίας" από την χλωρίδα της περιοχής του. Πρόκειται για τους Δήμους: Ναυπλιέων, Αργους Μυκηνών, Επιδαύρου, Γορτυνίας, Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Αιγιαλείας, Πατρέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων, Πηνειού, Κορινθίων, Νεμέας, Ανατολικής Μάνης, Σπάρτης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα είδη των δέντρων που προτάθηκαν στους δήμους για να συμμετάσχουν στην επετειακή φύτευση και τα οποία ταυτίζονται με την περιβαλλοντική κληρονομιά της Πελοποννήσου είναι: αγριλιά, βελανιδιά (πλατύφυλλη δρυς, αριά, χνοώδης δρυς, ήμερη βελανιδιά), έλατο, καστανιά, κυπαρίσσι, πεύκο, πλάτανος, πρίνος (πουρνάρι), σφένδαμος και χαρουπιά.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Ανάβαση», στην είσοδο του Πάρκου θα τοποθετήσει ειδικό χάρτη της Πελοποννήσου, όπου θα επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων και θα αναπτύσσονται “21 Mικρές Iστορίες Eλευθερίας” της Ελληνικής Επανάστασης των περιοχών αυτών, δημιουργώντας έτσι ένα ιστορικό ψηφιδωτό των σημαντικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στην Πελοπόννησο κατά την διάρκεια της επανάστασης, αναδεικνύοντας έτσι την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπογεωγραφίας της Πελοποννήσου.
Τέλος, το πάρκο σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο της περιοχής της Μεσσηνίας, ώστε ο χώρος να φιλοξενεί μικρές εκδηλώσεις πολιτισμικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.


NEWSLETTER