Τετάρτη, 01 Μαϊος 2013 18:09

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα και Ιπποδρομίες στο Πλατύ

Γράφτηκε από την

Το έθιμο της ρίψης της σαΐτας θα αναβιώσει από τα μπουλούκια των σαϊτολόγων της Καλαμάτας, την Κυριακή του Πάσχα στις 7.30 μ.μ. στο γήπεδο των Σφαγείων στη Δυτική Παραλία.


Οπως ειπώθηκε χθες στη σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, το έθιμο στηρίζουν και οικονομικά ο Δήμος Καλαμάτας και η "Φάρις". Ο πρόεδρος Νίκος Μπασακίδης μίλησε για ακόμη ένα σημαντικό έθιμο της Μεσσηνίας, το οποίο κρατάει και αυτό από την Τουρκοκρατία, τις ιπποδρομίες στο Πλατύ. Αυτές θα γίνουν τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 το πρωί, μετά τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. 

Επίσης, στη γειτονιά του Αβραμόγιαννη τη Μεγάλη Παρασκευή θα κάψουν τον Ιούδα, όπως θα γίνει και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αιθαία στις 8 μ.μ. "Ολα αυτά τα έθιμα προσελκύουν επισκέπτες και προκαλούν ενδιαφέρον στα τουριστικά πρακτορεία" υπογράμμισε ο κ. Μπασακίδης. 

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατέως Γιώργος Τζαβάρας κάλεσε τον κόσμο στο έθιμο που θα λάβουν μέρος 20 καθαρόαιμα άλογα σε 5 κούρσες, όπως και άλλα ακόμη ντόπια και μιγάδες. Σύλλογος από τη Μάνη θα έρθει με 4 άλογα και τα μέλη του θα είναι ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, ώστε να συνοδεύουν την εικόνα του Αη Γιώργη. 

Εκ μέρος των σαϊτολόγων μίλησε ο ο Τάσος Παναγιώταρος από το "Κούγκι", ο οποίος είπε πως θα μετέχουν στο σαϊτοπόλεμο 8 μπουλούκια, με 8 άνδρες το καθένα. Πρώτοι θα ρίξουν οι πιτσιρικάδες σαϊτολόγοι, ενώ μέρος θα λάβουν και γυναίκες.

Γ.Σαρ. 

 

 

 


NEWSLETTER