Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 08:00

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ενα άτομο με διαταραχή αυτισμού δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα γύρω του. Δεν σημαίνει επίσης ότι είναι απόλυτα δυσλειτουργικός ή ότι δεν μπορεί να τελειώσει με επιτυχία το σχολείο, να σπουδάσει, να ζήσει με αυτονομία.

Ενας αυτιστικός, άσχετα με τη μορφή και το βαθμό της διαταραχής (ήπια, μέτρια, βαριά) είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, με δικαιώματα και θέλω όπως όλοι. Το Σάββατο, όπως κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Μια μέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα.

Με την ευκαιρία του εορτασμού λοιπόν, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας διοργάνωσε ποδηλατοβόλτα από την πλατεία 23ης Μαρτίου ως το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου δόθηκε συναυλία από το Μουσικό Σχολείο. Νωρίτερα το πρωί είχε στηθεί σημείο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το οποίο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και σε δηλώσεις του τόνισε πως “ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινωνία οφείλει να είναι δίπλα στα άτομα με αυτισμό και να τους δίνει τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες”.

Σκοπός των δράσεων του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας ήταν να ενημερώσει για τις ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με αυτισμό, καθώς και να διεκδικήσει το δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό να ζουν μια ανεξάρτητη, ποιοτική και πλήρη ζωή, αξιοποιώντας πλήρως το δυναμικό τους.