Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 09:13

Εργασία μαθητών για την ανακύκλωση απορριμμάτων

Εργασία μαθητών για την ανακύκλωση απορριμμάτων

 

Το πρότζεκτ “Ανακύκλωση απορριμμάτων - Μια στρατηγική για το παρόν και το μέλλον”, παρουσίασαν χθες Τρίτη, μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Λυκείου Καλαμάτας στον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της “Πολιτικής Παιδείας”, και αφορά στην ανακύκλωση που γίνεται στον Δήμο Καλαμάτας και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα παιδιά συνοδεία των εκπαιδευτικών τους βρέθηκαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας και παρουσίασαν την εργασία τους, την έρευνα που έκαναν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, καθώς και ένα βίντεο - animation δικής τους έμπνευσης και παραγωγής με πρωταγωνιστές τον “Τσίπη και τη Ρούμπη”, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών στην ανακύκλωση αλλά και τη σωστή χρήση των κάδων απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν στο σχολείο τους, το 87% των μαθητών ανακυκλώνει. Μάλιστα, το σχολείο τους συμμετείχε και στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦοΔΣΑ συγκεντρώνοντας και ανακυκλώνοντας 3.000 πλαστικά.
Ωστόσο, τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, καθώς διαπίστωσαν ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων από τους δημότες υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, με κάποιους να αγνοούν τον Κανονισμό Λειτουργίας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και κάποιους άλλους να αδιαφορούν, με αποτέλεσμα, ανακυκλώσιμα είδη να καταλήγουν στους σύμμεικτους κάδους απορριμμάτων, αλλά και το αντίστροφο, καθώς και κακή χρήση των κάδων με σκουπίδια πεταμένα έξω από αυτούς, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως επισήμαναν, μέσα από εκ νέου ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης, τι ανακυκλώνεται και τι όχι.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η μαθήτρια Μελίτα Παλάντζα είπε ότι δημιούργησαν ένα πρότζεκτ από 55 διαφάνειες με συνεντεύξεις από υπεύθυνους του δήμου, την υπεύθυνη καθηγήτρια Παναγιώτα Μπούρα και παράγοντες του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, ενώ περιλαμβάνει και την επίσκεψή τους στο ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου.
Η μαθήτρια Ιουλία Μπαξιβανάκη μίλησε για την έλλειψη γνώσης και την αδιαφορία από τους πολίτες και στάθηκε στην καταστροφή των ανακυκλώσιμων υλικών με τα απορρίμματα που ρίχνονται στους κάδους ανακύκλωσης. Αφού προέτρεψε “να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, πρέπει να γίνει τώρα αυτό”, εξέφρασε την πίστη πως “με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης θα τα καταφέρουμε”.
Ο μαθητής Θανάσης Κοροβέσης συνέστησε “να οργανώσουμε τη νεολαία και να κινητοποιήσουμε τους μεγαλύτερους για βιώσιμο τρόπο ζωής” και πρόσθεσε ότι “η αδιαφορία να μην είναι η απάντηση. Με το βίντεο θέλουμε να αναβαθμιστεί η ανακύκλωση. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την ανακύκλωση για βιώσιμο τρόπο ζωής και η Καλαμάτα να γίνει κλιματικά ουδέτερη”.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια Παναγιώτα Μπούρα προέτρεψε “να έχουμε μόνιμη ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση, μας αφορά όλους” κι εξέφρασε την ελπίδα να γίνει πιο έντονο το ζήτημα της ανακύκλωσης και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

“ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ”
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στοχεύει και το βίντεο - animation που δημιούργησαν τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες ορθής χρήσης των κάδων, ώστε να γίνεται σωστή και αποτελεσματική ανακύκλωση. Στόχος, να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς, και οι πολίτες και με τη συνδρομή του δήμου να προωθηθεί ένας βιώσιμος τρόπος ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, με τα σχολεία να παίζουν τον καταλυτικό ρόλο. “Ας είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής”, είπαν χαρακτηριστικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν ενημερωμένοι και για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρόη, για τα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν και στον Δήμο Καλαμάτας από τον ΦοΔΣΑ, και για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.
Τα παιδιά δέχτηκαν τα συγχαρητήρια από τον δήμαρχο που παρευρέθηκε στην παρουσίαση της εργασίας τους, όπως και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αναστάση Σκοπετέα, που μαζί με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου Κοκκωνία Γιαννοπούλου, και στελέχη της υπηρεσίας, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ερευνητική εργασία των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις προτάσεις των παιδιών.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ”
Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας, που από Νοσοκομείο μετατράπηκε σε Δημαρχείο, και αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο “πράσινο” δημόσιο κτήριο στη χώρα και λειτουργεί με γεωθερμία. Μίλησε για την πρωτιά της Καλαμάτας στην ανακύκλωση, καθώς ανακυκλώνεται το 50% των απορριμμάτων στο σύνολο των 26 Δήμων της Περιφέρειας και για τη μεγάλη ευκαιρία για την Καλαμάτα μέσα από το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων να κάνει τη διαφορά. “Το περιβάλλον έχει φτάσει στα όριά του. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς νοοτροπία”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια από τον καθένα μας ξεχωριστά, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

ΕΞΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ “ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΙΔΥΜΑ”
Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην κυκλική οικονομία, στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με την οποία μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων κατά 60% με 70%, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των δημοτών. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα pilot 3 που έρχεται στο πλαίσιο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων με χρηματοδότηση για την Καλαμάτα 600.000 ευρώ, σε ένα πρότζεκτ που αφορά 6 σχολεία της παραλίας, που θα μετατραπούν σε “ψηφιακά δίδυμα”, με πλατφόρμα για παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στις οροφές τους.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ταυτόχρονα ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές στον τομέα των φωτοβολταϊκών και της πράσινης ενέργειας, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του δήμου, στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα της Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια.

“ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ”
Τέλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς τα επόμενα χρόνια να εφαρμοστεί το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”, που είναι μια στρατηγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου φεύγουμε από τον κάδο της γειτονιάς και πάμε στον ατομικό κάδο, όπως γίνεται ήδη σε πολλές χώρες, με ειδική καταγραφή και ζύγισμα των απορριμμάτων που πετάει το κάθε νοικοκυριό, και κάθε δημότης πληρώνει ανάλογα. Λιγότερα σκουπίδια, λιγότερο κόστος, μεγαλύτερο όφελος για το περιβάλλον.